Naar het activiteiten overzicht

Netwerksessie – Van omstander naar upstander

woensdag 2 november 2022, 15:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Hoe starten we met jongeren een positieve beweging op sociale media?

Likes krijgen is natuurlijk leuk, maar online kun je ook zomaar te maken krijgen met haatreacties, shaming, pesten en cancelling. Hoe zetten we samen met jongeren een positieve beweging in gang, zodat zij de ruimte voelen om zich online uit te spreken en voor elkaar op te komen?

Ofwel: hoe kunnen zij upstanders worden in plaats van bystanders? En wat is jouw rol daarin als professional? Daarover gaat de online netwerksessie op 2 november, die Netwerk Mediawijsheid organiseert in het kader van de Week van de Mediawijsheid ‘Like en Cancel’.

Programma

Tijdens de sessie krijg je de nieuwste inzichten in de online belevingswereld van jongeren; waar ligt voor hen de grens tussen acceptabel en grensoverschrijdend gedrag? Ook gaan we in gesprek over wat zij van begeleiders, docenten, mediamakers en platforms nodig hebben om zich online goed te voelen en hun online weerbaarheid te vergroten.

Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media gaat in gesprek met onder meer:

  • Dr. Esther Rozendaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij presenteert nieuw onderzoek in het kader van de Week van de Mediawijsheid naar online weerbaarheid en de ervaringen van jongeren.
  • Quinn Bezemer, influencer op TikTok (@quinnenaaron). Hij vertelt over de online cancelcultuur onder jongeren en zijn eigen rol als influencer en gastdocent mediawijsheid.
  • Joline Verloove, programmaleider bij Movisie. Zij vertelt over het 3-jarige project #DatMeenJeNiet waarin jongeren getraind worden om voor elkaar op te komen bij online discriminatie.
  • Lisanne Wieringa, Redacteur sociale media bij RTV Noord, vertelt over hoe zij vanuit hun rol als nieuwsplatform en moderator hun verantwoordelijkheid nemen in het verbeteren van het online gesprek.

Met muzikale bijdragen van Liyah Park (mediamaker en spoken word artiest, die zich inzet voor community & youth development) en Reinier Demeijer (muzikant, maker en acteur)

Week van de Mediawijsheid

Deze netwerksessie is onderdeel van de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022). De Week van de Mediawijsheid heeft als thema ‘Like en Cancel’ en gaat over het stimuleren van sociaal gedrag online. Tijdens de campagne krijg je nieuwe inzichten, goede voorbeelden en handvatten om het samen sociaal online te houden. Kijk op weekvandemediawijsheid.nl voor tips en activiteiten.

Praktische informatie

Deze sessie is gratis en vindt online plaats via Zoom, op woensdag 2 november van 15.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 14.50 uur). De link naar de sessie ontvang je voor aanvang via de mail.

Aanmeldingen voor de sessie zijn gesloten. Wil je er toch bij zijn? Stuur dan een mail naar info@mediawijzer.net