Naar het activiteiten overzicht

Oh Oh Den Haag – Afscheid van de parlementaire pers

dinsdag 18 september 2018, 20:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam, Nederland

Op de avond van dinsdag 18 september kun je in De Rode Hoed met journalisten en publiek meepraten over de invloed van de parlementaire journalistiek. Dit evenement, dat in Amsterdam plaatsvindt, wordt niet voor niets op de derde dinsdag van september gehouden. De Haagse journalistiek heeft te maken met harde kritiek, zou zich te zeer richten op het jagen op een primeur en het naar boven halen van vermeende schandalen, aldus de organisatie. Is deze kritiek terecht en welke invloed hebben deze boodschappen in de media op onze visie op de dagelijkse politiek?

Aanleiding en programma

Dit voorjaar deed journalist Joris Luyendijk op een internationale bijeenkomst voor journalisten het voorstel parlementaire redacties op te heffen en op Prinsjesdag wordt er in de Rode Hoed afscheid genomen van de Parlementaire Pers. Wat is er aan de hand?

Onder leiding van theoloog en theatermaker Rikko Voorberg wordt gepraat met en geluisterd naar bijdrages van gasten als Eric Smit (Follow the Money, Journalist van het Jaar 2017), Kim van Keken (Journalist van het Jaar 2017), Carin Gaemers (Nieuwspoortrapporteur 2017), Marcel ten Hooven (politiek journalist, De Groene Amsterdammer, schrijver), Rens Vliegenthart (professor UvA), politicoloog Armen Hakhverdian (Stuk Rood Vlees), Thijs Broer (politiek journalist, Vrij Nederland), en Kaj Leers (communicatiestrateeg & auteur ‘Megafoonpolitiek’). Samen met het publiek analyseren zij de staat van de parlementaire pers. Gaat er echt iets mis en zo ja, wat? Hoe komt dat? Wat verwachten we eigenlijk van politiek journalisten? Hoeveel invloed heeft de Haagse journalist op de Nederlandse kiezer? Hoe zou het anders kunnen of misschien wel moeten? Want zonder goed functionerende politieke pers geen gezond functionerende democratie.

Dit evenement bijwonen

Het debat is bedoeld voor (media)bewuste kiezers. Kaartjes zijn hier te bestellen voor €12,50 (of €10,00 met studentenkorting of een CJP-pas). Op deze pagina vind je tevens meer informatie over het evenement.