Debat: Onbetrouwbaar nieuws en vernieuwende journalistiek
Locatie:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard, Hilversum, Nederland
Het is tegenwoordig steeds moeilijker om de betrouwbaarheid van nieuwsberichten en nieuwsbrengers in te schatten en om een gefundeerde mening te kunnen vormen. Hoe kunnen nieuwe, digitale initiatieven de journalistiek redden?
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Mediawijzer.net organiseren samen op donderdag 19 april a.s. een bijeenkomst met inspirerende sprekers en debat over de betrouwbaarheid van nieuws(media) en de journalistiek in tijden van nepnieuws en filterbubbels.
Debat over nepnieuws en innovatieve journalistiek
Het debat heeft een positief uitgangspunt: Hoe lossen we dit op? Welke innovaties kunnen de journalistiek helpen om het vertrouwen van het publiek terug te winnen? En welke tools kunnen journalisten zélf inzetten om feiten van fictie te kunnen onderscheiden?
Vijf experts geven hun visie op dit actuele onderwerp. Daarnaast is er volop gelegenheid tot discussie. Journalist Peter Olsthoorn modereert het evenement.
Sprekers
- Lara Ankersmit – Hoofd Digitale Media NOS
Welke kansen biedt digital voor de journalistiek? Lara Ankersmit leidt bij de NOS het team dat nieuwe websites, apps en innovatieve manieren om het nieuws te brengen ontwikkelt.
- Geesje van Haren – Hoofdredacteur Small Stream Media
Geesje richtte in 2005 VersPers op, een platform voor het bedenken en maken van innovatie in de journalistiek. Small Stream Media is één van de producten: een publicatieplatform voor regiojournalistiek in binnen- en buitenland, dat is ontwikkeld omdat de aandacht voor lokale gebeurtenissen en besluitvorming steeds meer verdwijnt door de machtsconcentratie van media. Als eindredacteur van Small Stream Media zoekt ze de grenzen van de journalistiek op; Small Stream Media maakt producties die niet per se klassiek journalistiek zijn, maar wel in de kern het journalistieke verhaal vertellen. - Leon Heuts – Hoofdredacteur Filosofie Magazine
Heuts is vooral geïnteresseerd in politieke en maatschappelijke thema’s, en schreef recent essays over big data en media. Een overkoepelende insteek is hoe door ideologie, technologie of media de concrete, alledaagse wereld – die vaak moeilijk is te duiden – kan worden versimpeld tot sjabloonmatige tegenstellingen als goed of kwaad, nuttig of waardeloos, vriend of vijand. Filosofie en journalistiek zijn voor hem manieren om dergelijke versimpelingen te duiden en te ondervragen.
- Krijn Soeteman – Wetenschapsjournalist en blockchainkenner
Waarom is de blockchain ook voor journalistiek interessant? Krijn Soeteman vertelt wat er achter de hype zit, waarom de Bitcoin zo’n geniaal idee was en welke mogelijkheden de nieuwe technologie biedt voor journalisten.
- Albertine Piels – Oprichter van Hackastory
Albertine hackt de toekomst van de journalistiek. Door in pressure cookers journalisten, designers en developers samen te laten experimenteren ontstaan bij Hackastory nieuwe vertelvormen. En die zijn nodig, want de wereld om ons heen verandert constant.
Ruurd Oosterwoud, de oprichter van DROG, voert een zaalexperiment uit en geeft daarmee een unieke blik op het maken en verspreiden van nepnieuws.
Programma
13:30 uur – Inloop (ontvangst met koffie/thee in het Atrium)
14:00 uur – Zaalprogramma
17:00 uur – Bezoek tentoonstelling en borrel
18:30 uur – Einde
Een bezoek aan de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck is onderdeel van het programma.
Aanmelden
Deelname is gratis. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website van ECP.