Naar het activiteiten overzicht

Onderwijsdata onder de loep: Data expeditie

vrijdag 11 november 2016, 14:30

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Van Bijnkershoeklaan 2, utrecht

Welke studie gaan oud scholieren van deze school zoal doen? Hoe ver reizen scholieren van dit lyceum gemiddeld tussen huis en school? Is de groene omgeving van invloed op de waardering van leerlingen? Hoe visualiseer je dit soort vragen snel en gemakkelijk? Oftewel: Wat had je altijd al willen weten over school? Dit is je kans!

Steeds meer informatie die over het onderwijs wordt verzameld is publiek beschikbaar. Denk hierbij aan cijfers rondom zittenblijven, eindtoetsresultaten of onderwijspersoneel. Deze open data roept nieuwe vragen op, vragen die voor iedereen verschillen.

Welke vragen heb jij over het onderwijs die met behulp van open data kunnen worden beantwoord? Wil je ook te weten komen wat er allemaal mogelijk is met open data in het onderwijs? En zelf een app idee bedenken en pitchen voor de staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? Doe dan mee met de data-expeditie op 11 november op scholengemeenschap UniC in Utrecht.

De data expeditie

Ouders, leerlingen, schoolleiders, docenten, kwaliteitsmedewerkers en data-experts gaan met elkaar in kleine groepjes op expeditie in openbaar beschikbare data, om zo verbanden te ontdekken en verhalen te maken. We gebruiken een data-expeditie toolkit om de groepjes te helpen met hun zoektocht door de data. Zo zorgen we dat iedereen op een leuke manier wordt uitgedaagd zijn of haar vragen te stellen.

En wint jouw vraag? Dan bestaat er een kans dat de ontwikkelaars van de aansluitende hackathon zich zullen buigen over je vraagstuk en een concreet prototype ontwikkelen rondom vragen zoals die van jou.

Aansluitende hackathon

Aansluitend aan de data expeditie zal een groep app-developers en studenten zich tijdens een hackathon werpen op de vragen die tijdens de data-expeditie zijn gesteld. Het doel van deze hackathon is het ontwikkelen van prototypes die antwoorden op deze vragen zouden kunnen vinden door middel van visualisaties en toepasbare applicaties. Meedoen aan de hackahton? Kijk dan hier.

Programma

14:30 – Inloop
15:00 – Data expeditie
17:00 – Meet & Greet met deelnemers hackathon
18:00 – Pitchronde ideeën uit data expeditie o.l.v. Staatsecretaris Sander Dekker
19:00 – Borrel

De Data expeditie is voor ouders, leerlingen en onderwijsprofessionals.

Dit evenement wordt georganiseerd door Waag Society, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.