Naar het activiteiten overzicht

Safer Internet Day 2021

dinsdag 9 februari 2021, 00:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Safer Internet Day - ouder en kind

Op dinsdag 9 februari 2021 is de 18e editie van Safer Internet Day. Met het thema Together for a better Internet roepen we op deze dag alle belanghebbenden op om samen te werken, met als doel om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, en vooral voor kinderen en jongeren.

Over Safer Internet Day

De Safer Internet Day-campagne vindt plaats over de hele wereld. Vind hier meer informatie over de geplande acties van European Safer Internet Centres, wereldwijde Safer Internet Day-comités en een reeks supporters van de organisatie en de industrie. Op 9 februari komt het Nederlandse Safer Internet Centre, waar ook Netwerk Mediawijsheid onderdeel van is, naar buiten met onderzoeksresultaten over de invloed die de pandemie heeft gehad op de online wereld van kinderen en jongeren.

Onderzoek: internet blijkt voor jongeren lichtpuntje in coronajaar

Het blijkt dat jongeren sinds corona niet vaker te maken hebben met negatieve ervaringen op het internet, zoals online seksueel misbruik en cyberpesten. Veel jongeren ervaren de sfeer op sociale media ook als positiever. Dit blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.164 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar. Lees hier meer over de onderzoeksresultaten.

Doe mee

Lees hier verder om meer te weten te komen over praktische manieren waarop je kunt deelnemen aan de campagne op internationaal niveau. Of je nou jongere of ouder, leraar of opvoeder, beleidsmaker of vertegenwoordiger van een organisatie of branche bent: iedereen kan een rol spelen bij het creëren en onderhouden van een betere online wereld. Ook op sociale media kun je je aansluiten bij de campagne via: #SaferInternetDay en #SaferInternetDay2021 of #SID2021.

Je kan ook meedoen aan verschillende evenementen die in het kader van de Safer Internet Day worden georganiseerd:

  • Het lectoraat Jeugd & Media organiseert op dinsdag 9 februari Wanna Media!, een online evenement over deepfakes, TikTok, beeldschermverslaving, cyberpesten en meer.
  • Ook organiseert organiseren ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het Safer Internet Centre samen met Bureau Jeugd & Media een online ouderavond over het (online) welzijn van jongeren tijdens corona.
  • Op Vraaghetdepolitie.nl, de officiële jongerenwebsite van de politie, is het mogelijk om dinsdag 9 en donderdag 11 februari tussen 19.00 en 21.00 te chatten over een veilige online omgeving voor kinderen via www.vraaghetdepolitie.nl/chat
  • Na de uitdagingen van het afgelopen jaar wordt er ook stilgestaan bij de mensen die anderen hebben geholpen in hun online leven. Veilig internetten en het Nederlandse Safer Internet Centre roepen in samenwerking met Google, VodafoneZiggo en Bureau Jeugd en Media op om iemand te bedanken van wie jij nieuwe online vaardigheden hebt geleerd, en waardoor je de pandemie een stuk vrolijker en veiliger bent doorgekomen. Dat kan met een digitaal of fysiek kaartje.