Naar het activiteiten overzicht

Safer Internet Day 2023

dinsdag 7 februari 2023, 00:01

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Op 7 februari 2023 is het Safer Internet Day. Het thema van deze feestelijke twintigste editie is ‘Want to talk about it? Making space for conversations about life online’. Met deze dag word het veilige, verantwoordelijke en positieve gebruik van technologie onder jongeren en kinderen gepromoot.

Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie en wordt gecoördineerd door Insafe: het Europese netwerk van Safer Internet Centres. In Nederland vormen Netwerk Mediawijsheid, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving (waar de website Veiliginternetten.nl is ondergebracht) en het Expertisebureau Online Kindermisbruik het Safer Internet Centre. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag op de zevende dinsdag van het jaar.

Weten hoe de vorige editie van Safer Internet Day eruit zag? Kijk dan hier.

Programma

In het kader van de Safer Internet Day organiseren het Europese Safer Internet Centre en partijen het netwerk daaromheen een breed scala aan activiteiten. Hier lichten we een aantal van de meest relevante uit:

Gratis game ‘Framed’ van de Politie – Veel jongeren weten niet dat sommige online acties strafbaar zijn en welke gevolgen hieraan verbonden zijn.

Speel de gratis game Framed met de klas en zorg ervoor dat jouw leerlingen bewust worden van cybercriminaliteit.

» Speel Framed hier


Hackshield – Ook dit jaar lanceert Hackshield een speciale challenge voor de Cyber Agents. Want wie weet er nou meer van veilig internetten dan zij.

» Op Safer Internet Day delen ze de beste tips op de website en sociale media-kanalen.


Veiliginternetten.nl – Vandaag vraagt Veiliginternetten aan hun netwerk en collega’s om een keertje zelf voor de klas te gaan staan. Met een complete les met video’s, vragen, opdrachten en een quiz kan jij met de klas van je (klein)kind, neefje, buurmeisje of gewoon een klas van een school bij jou uit de buurt aan de slag met digitale veiligheid.

» Kijk op de website voor meer informatie


Online Masters – Wat is veilig gedrag online? En wat betekent dit voor jouw leerlingen? Met de online les ‘Persoonsgegevens & Privacy’ van het gratis lesprogramma Online Masters ontdekken zij hoe bedrijven big data verzamelen, waarom ze dit doen en hoe de leerlingen baas blijven over hun eigen gegevens.

» Meld je direct aan en ga aan de slag!


Animatiefilm Stichting T.I.M. – Op Safer Internet Day lanceert Stichting T.I.M. (‘Tegen Internet Misstanden’) een animatiefilm die kinderen vanaf 10 jaar moet waarschuwen voor de gevaren van (online) groepsdruk en gevaarlijke challenges.

» Hier vind je meer informatie over film (die vanaf vandaag te zien is)


Vraag het de politie – De redactie van Vraaghetdepolitie.nl plaatst op Safer Internet Day een slider op Instagram over hacken en hoe je jouw hackskills goed kunt gebruiken. De vraag die beantwoord wordt, is: mag je zomaar inloggegevens van iemand anders gebruiken?

» Bekijk de Instagram-pagina


Onderzoeken

Praktische informatie

Safer Internet Day 2023 vindt wereldwijd plaats op 7 februari 2023.