Naar het activiteiten overzicht

Week van de Mediawijsheid 2023: #hierniet

vrijdag 10 november 2023, 00:00 tot vrijdag 17 november 2023, 00:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

De Week van de Mediawijsheid 2023 gaat over online omgangsvormen. Hoe zorgen we er met z’n allen voor dat de online wereld een fijne, sociale plek wordt? Door een grens te trekken en #hierniet te zeggen. Zo maken we ons hard tegen haatspraak, buitensluiten, kwetsende ‘humor’, dreigementen, scheldpartijen en andere vormen van ongewenst gedrag.

Online zijn we constant met elkaar in contact. Zonder er over na te denken en met een scherm tussen ons in, is ook een kwetsende reactie snel geplaatst. Moeten we het altijd met elkaar eens zijn? Zeker niet. Kritische vragen stellen, commentaar geven of je mening uiten mag en houdt ons als samenleving scherp. Maar er is een grens.

Op woensdag 1 november nemen tijdens de Kennissessie #Hierniet – Waar trek jij de grens? experts en voorlopers uit het veld je mee in een zoektocht naar online grenzen. Meer informatie en de aanmeldlink vind je hier.

En liefst 70% van de Nederlanders vindt ook dat het anders moet. Daarom zeggen we tijdens de Week van de Mediawijsheid: #hierniet. We roepen bedrijven, gemeenten, bibliotheken, platformen en individuen op om een grens te trekken bij online kwetsend gedrag. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je online kunt zeggen wat je denkt – op een respectvolle manier. Zo blijft de online wereld een fijne plek voor iedereen.

Programma

Tijdens de Week van de Mediawijsheid vinden weer allerlei activiteiten plaats door het hele land. Maakt jouw organisatie zich sterk voor het belang van mediawijsheid en een sociale online wereld? Zet je in tijdens de #WvdM! Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Activiteiten kunnen hier aangemeld worden.

Heb je aanbod zoals lesmateriaal, onderzoeken, programma’s of een dienst over mediawijsheid en online gedrag? Laat het ons weten via [email protected]. Zo kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Praktische informatie

De Week van de Mediawijsheid 2023 vindt plaats van 10 t/m 17 november. Houd de campagnesite in de gaten om op de hoogte te blijven of abonneer je op de nieuwsbrief.