Naar het activiteiten overzicht

Congres Nieuwswijsheid tegen desinformatie. Doen?!

dinsdag 18 april 2023, 10:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Media Park Hilversum, Media Parkboulevard, Hilversum, Nederland

Op dinsdag 18 april 2023 organiseren De Haagse Hogeschool, Beeld & Geluid en de KB, nationale bibliotheek het congres Nieuwswijsheid tegen desinformatie. Doen?! Een kennis- en inspiratiebijeenkomst voor professionals in het voortgezet onderwijs, bibliotheken en journalistiek, met als thema: houden we jongeren aangehaakt bij de democratie door hen weerbaar te maken tegen desinformatie? Het congres vindt plaats bij Beeld & Geluid in Hilversum.

Programma

In het programma met plenaire en deelsessies staat het belang van nieuwswijsheid in het onderwijs centraal. Er worden ervaringen en onderzoeksresultaten van het Europese mediawijsheidproject SMILES gepresenteerd. En de werelden van onderwijs, bibliotheken en journalistiek worden verbonden rond een thema dat hen allemaal aangaat. Weerbaar zijn tegen desinformatie betekent nieuwswijs zijn, voor iedereen in een vitale democratie. In het bijzonder voor jongeren. Centraal staat de vraag wat de rol van professionals hierbij is en wat zij nodig hebben om goede ondersteuning te bieden.
De dagvoorzitter is Helen Meijer.

Meer informatie over het programma vind je hier.

Nep of echt? Bekijk ook eens de website isdatechtzo.nl over de werking van desinformatie.

Wat is SMILES

SMILES is een mediawijsheidsproject dat jongeren helpt om weerbaarder te worden tegen desinformatie. Binnen dit project wordt een reeks workshops ontwikkeld en uitgevoerd in scholen en bibliotheken in Nederland, Spanje en België gericht op leerlingen tussen 12 en 15 jaar.

Praktische informatie

Het congres vindt plaats in Beeld & Geluid in Hilversum en duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Meld je aan via deze link. De toegangsprijs is 25 euro.