Naar het activiteiten overzicht

Start Flipping Your Classroom

woensdag 21 juni 2017, 12:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1, Hilversum

Beeld en Geluid organiseert in samenwerking met Samsung op woensdagmiddag 21 juni een training voor docenten die willen starten met Flipping the Classroom. Een studiemiddag speciaal voor leraren uit het voortgezet onderwijs en primair onderwijs (groep 7 en 8), waarin uitgebreid geïnformeerd wordt over de mogelijkheden en voordelen van het gebruik van online video in de les. Een middag voor beginners en enthousiastelingen met best practices, inspiratie, workshops en praktische tips in samenwerking met Kennisnet, Google en Mediawijzer.net.

Wat is Flipping the Classroom?

Flipping the Classroom is het omdraaien van het klassieke lesgeven. De klassikale instructie wordt nu online aangeboden met instructievideo’s en doet een leerling thuis, waarna het huiswerk (de opdracht, het project) gezamenlijk in de klas wordt gemaakt. De leraar heeft in de klas meer tijd voor interactie en uitleg op maat omdat er gedifferentieerd wordt lesgegeven. Een leerling volgt de instructie op zijn eigen tempo en tijdstip, zo vaak als nodig is. In de klas krijg hij meer tijd voor vragen en verdieping.

Meer tijd voor begeleiding, differentiëren, experiment en samenwerken, met andere woorden het ideale lesgeven? Start Flipping your Classroom.

Programma

Het definitieve programma inclusief tijden wordt binnenkort bekend gemaakt. Houd voor het definitieve programma de website in de gaten. 

Presentatie onderzoek ‘De innovatieve leraar’
Michiel Dijkman, manager smart education bij Samsung presenteert het onderzoek “De innovatieve leraar’ over innovatief gebruik van technologie, digitale leermiddelen en apparatuur in de Nederlandse en Belgische klassen, uitgevoerd door de Universiteit Tilburg en Gent.

Interactieve lezing: Michel van Ast
Michel van Ast is co-auteur van het boek Kleppen Dicht. Laat je niet misleiden, het is geen boek over orde houden maar over effectief leren met ICT. Hij verzorgt deze middag een interactieve lezing over de zin en onzin van online video, de effectiviteit van Flipping the Classroom, wat het betekent voor de vormgeving van het onderwijs en welke verandering van ‘state of mind’ het concept flipping vraagt.

Masterclass YouTube Creator Academy
Marijn Poeschman, strategic partner manager bij Google, geeft samen met een YouTube leraar praktische, strategische tips en inzichten voor het maken van educatieve video’s voor leerlingen.

Keuze-activiteit 1: Masterclass Leren-Leren met YouTube
Deze masterclass wordt gegeven door Inge Verstraete, auteur van het ‘Handboek Leren Leren’. ‘Leren is in de eerste plaats een ervaring die prikkelt en uitnodigt tot begrijpen en verder onderzoeken’, aldus Verstraete. In deze workshop gaat Inge in op de basis van leren-leren en hoe flipping the classroom gericht kan bijdragen aan het activeren en versterken van denk -en leerprocessen bij leerlingen. Theoretische informatie wordt in de workshop gekoppeld aan praktische voorbeelden.

Keuze-activiteit 2: Aan de slag met Flipping films
In deze workshop laten Kennisnet-collega’s Olaf de Groot en Eric Welp zien hoe je op een snelle manier makkelijk en succesvol filmpjes en quizzen op kunt nemen. Leerlingen kunnen deze gebruiken om zich of voor te bereiden op de les of voor de komende toets. Ook laten Eric en Olaf zien, aan de hand van concrete voorbeelden, waar een goed filmpje aan moet voldoen en wat je vooral niet moet doen. Soms een open deur, maar soms ook niet. Vooral dat laatste wordt interessant. Na een uur ga je in elk geval met een bruikbaar filmpje weer naar huis.

Meer informatie

Early-bird tickets zijn vanaf nu te koop en kosten €12,50. Zie voor meer informatie de website van Beeld en Geluid.