Naar het activiteiten overzicht

Summit for Democracy 2023

Wednesday 29 March 2023, 00:00 tot Thursday 30 March 2023, 23:59

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Nederland is op 29 en 30 maart 2023 de co-host van de tweede Summit for Democracy. De bijeenkomst is een digitale topconferentie. Het is een initiatief van de Amerikaanse president Biden en richt zich onder andere op het beschermen van landen tegen autoritarisme, het bevorderen van mensenrechten, en corruptiebestrijding.

Programma

Nederland zet zich wereldwijd in voor de bescherming en bevordering van fundamentele principes als democratie, rechtstaat en mensenrechten. Vrijheid van meningsuiting is een voorwaarde voor een goed functionerende democratie. Media spelen daarin een essentiële rol: met platforms en middelen breng je ideeën verder en stimuleer je het maatschappelijke debat, zodat mensen hun eigen mening kunnen vormen.

Op 29 maart zijn online plenaire sessies op niveau van staatshoofden/regeringsleiders voorzien. Vanuit Nederland zal Minister-President Rutte hieraan deelnemen.

Op 30 maart zal Nederland als co-host een hybride regionaal event organiseren over mediavrijheid, met deelname van vertegenwoordigers van landen uit de Europese regio (niet alleen EU), internationale organisaties, het maatschappelijk middenveld (inclusief journalisten) en de private sector.

Dit zijn de belangrijkste thema’s die tijdens Summit for Democracy aan bod zullen komen:

  • Mediavrijheid en democratie
  • Bescherming veiligheid van journalisten
  • Vrijheid van meningsuiting online
  • Versterking van vrije, diverse en onafhankelijke media

Praktische informatie

Het event zal voor alle geïnteresseerden online te volgen zijn. Meer over het programma van Summit for Democracy vind je op de website van de ministerie. Toch liever een liveblog volgen? – Dat kan hier!