Naar het activiteiten overzicht

Symposium ‘Socially (dis)connected?’

dinsdag 26 maart 2019, 10:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
University Library Utrecht Uithof, Heidelberglaan, Utrecht, Nederland

Wat kunnen ouders doen aan overmatig mediagebruik van jongeren? Tijdens dit minisymposium op 26 maart op de Universiteit van Utrecht leer je hoe ouders bijdragen aan het online gedrag van jongeren.

Een wereld zonder internettoegang is bijna onvoorstelbaar. Jongeren zijn opgegroeid met de altijd beschikbare toegang tot digitale apparaten. Daarom maken veel ouders en (professionele) opvoeders zich zorgen over de hoge mate van betrokkenheid van de jeugd in de online wereld. Zijn deze zorgen gerechtvaardigd? Zo ja, hoe kunnen ouders en verzorgers een rol spelen in het balanceren van het on- en offline leven van jongeren? Tijdens dit wetenschappelijk congres delen verschillende professoren hun kennis.

Over het symposium

Verschillende sprekers komen aan het woord tijdens het congres, namelijk:

  • Prof. Regina van den Eijnden, universitair hoofddocent bij de afdeling Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, spreekt over de invloed van (problematisch) sociale media-gebruik op de psycho-sociale ontwikkeling van jongeren. Bijvoorbeeld de levenstevredenheid, schoolprestaties en slaapkwaliteit.
  • Prof. Andra Siibak (Mediastudies, Universiteit van Tartu in Estland) vertelt o.a. over Estse ouders en hoe zij met hun kind meekijken. Daarbij gaat ze in op de mogelijke schending van de (privacy)rechten van jongeren en de relatie tussen ouder en kind.
  • Prof. Ina Koning, universitair docent Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt de rol van ouders en de sociale omgeving van jongeren bij het voorkomen van (problematisch) sociale mediagebruik en gaming. 

Meer informatie

Het congres duurt tot 13.00 uur, is Engelstalig en gratis toegankelijk. Hier kun je je aanmelden en meer informatie vinden over het symposium en de sprekers.