Naar het activiteiten overzicht

Tentoonstelling FACE VALUE: Surveillance en identiteit in het tijdperk van digitale gezichtsherkenning

zaterdag 18 september 2021, 12:00 tot zondag 10 oktober 2021, 17:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
IMPAKT - Centre for Media Culture, Lange Nieuwstraat, Utrecht, Nederland

De tentoonstelling Face Value onderzoekt de veranderende betekenis van het gezicht in een digitaliserende samenleving, waarin gezichten steeds vaker worden vastgelegd en geanalyseerd als digitaal portret. Mensen ontmoeten elkaar steeds vaker online en gezichtsherkenning wordt op steeds meer plekken ingezet (van smartphones tot aan grenscontroles). Zo zien we dat gezichten steeds vaker door een technologische ‘lens’ worden gedigitaliseerd en getransformeerd.

Wanneer we op straat lopen, een selfie posten of een demonstratie bijwonen, lopen we het risico dat gezichtsherkenningssoftware ons gezicht analyseert en de informatie opslaat in een database. Omdat dit proces van een afstand gebeurt en doorgaans onzichtbaar blijft, zijn we ons vaak niet bewust van de grote hoeveelheid informatie die van ons gezicht wordt afgelezen en wat daarmee gebeurt. Face Value onderzoekt een paar urgente vragen:

  • Gezichten, stemmen en emoties worden voortdurend digitaal gescand, herkend en geprofileerd. Hoe beïnvloedt dit de manier waarop we naar gezichten kijken?
  • Welke sociaal-politieke gevolgen heeft het als een algoritme je gezicht reduceert tot een digitale barcode, en op basis van je uiterlijk aannames maakt over je identiteit?
  • Is het tijd om onze gezichten terug te eisen?

IMPAKT presenteert het werk van vijf kunstenaars(duo’s) die op een kritische manier bevragen hoe deze technologieën het gezicht in beeld brengen, wat de consequenties daarvan zijn en hoe we onze gezichten terug kunnen eisen. De werken in Face Value nodigen je uit om te reflecteren op wat er verloren gaat wanneer lichamen, stemmen en emoties worden gevangen in binaire code. Tegelijkertijd toont Face Value hoe gezichtstechnologieën op alternatieve manieren kunnen worden ingezet om intieme en persoonlijke connecties tussen technologieën, lichamen en gemeenschappen mogelijk te maken.

Programma

Kunstenaars: Effi & Amir, Heather Dewey-Hagborg, Josèfa Ntjam, Ningli Zhu, Martine Stig.
Curator: Rosa Wevers (Utrecht University)

Het concept voor deze tentoonstelling is ontwikkeld door Rosa Wevers binnen het Full Spectrum Curatorship Programme, het trainingsprogramma van IMPAKT voor opkomende curatoren met een specifieke interesse in mediakunst en de relatie tussen technologie en de samenleving.

Praktische informatie

De tentoonstelling is geopend van 18 september t/m 10 oktober. Openingstijden: 12:00 – 17:00 van woensdag tot zondag. Tickets kan je hier vinden.

Feestelijke opening: 17 september, 17:00 – 20:00 uur. Wil je de opening bijwonen? Meld je hier aan.