Naar het activiteiten overzicht

Tentoonstelling Robots love Music

Friday 21 September 2018, 00:00 tot Sunday 3 March 2019, 00:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Museum Speelklok, Steenweg, Utrecht, Nederland

Museum Speelklok in Utrecht staat dit najaar geheel in het teken van muzikale robots. Met de interactieve tentoonstelling ‘Robots love Music’ maakt het museum de creatieve mogelijkheden van robots inzichtelijk. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat robots niet alleen het voorgeprogrammeerde kunnen nabootsen, maar ook zelf muziek kunnen componeren en zelfs in staat zijn te improviseren.

Creatieve robots

Kunstmatige intelligentie is actueler dan ooit. De centrale vraag van de tentoonstelling luidt: kunnen robots creatief zijn Vanuit de hele wereld komen muziekrobots in alle varianten naar Utrecht om muziek te maken. Uit de Verenigde Staten komt de hypermoderne robot Shimon, een vierarmige marimbaspeler die in staat is zelf muziek te componeren en live kan meespelen met een band. Getoond wordt ook een manshoge robot uit 1838 die de klarinet bespeelt. De robot werd gebouwd door de Nederlander Cornelis Jacobus van Oeckelen en belandde via Nederlands-Indië in Amerika. De robot komt speciaal voor de tentoonstelling naar Utrecht. De Franse automaat Hugo, bekend van de gelijknamige film uit 2011 van regisseur Martin Scorsese, is te bewonderen als filmische schakel tussen mens en machine. Ook krijgt het museum voor de tentoonstelling 250 robots in bruikleen van de familie van de in 2017 overleden sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer.

Meer informatie

Natuurlijk blijven er vragen open, vragen die de tentoonstelling misschien kan beantwoorden. Is het niet gevaarlijk als kunstmatige intelligentie zo doorontwikkeld wordt dat het over creativiteit beschikt? Slaan we hiermee door, of is het juist een goede ontwikkeling? Vertrouwen we nu al niet te veel toe aan kunstmatige intelligentie – denk aan algoritmes die bepalen wat we zien op sociale media, rekenmachines die ons het rekenwerk uit handen nemen of programma’s die wachtwoorden voor ons opslaan.

De interactieve voorstelling is van 21 september 2018 tot en met 3 maart 2019 te bezichtigen in Museum Speelklok te Utrecht. Bezoek de website voor meer informatie.