Naar het activiteiten overzicht

VPRO Tegenlicht Meetup: Deep fake news

woensdag 21 november 2018, 20:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade, Amsterdam, Nederland

Naar aanleiding van de aflevering van Tegenlicht over Deep fake news, een technologie om beeldmateriaal te beïnvloeden, organiseert de VPRO een Meetup in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, die dieper ingaat op dit nieuwe vorm van nepnieuws. De meetup vindt plaats op woensdag 21 november, vanaf 20.00 uur.

Inhoud van de Meetup

Staan we nog maar aan het begin van de impact van nepnieuws? De stabiliteit van democratie en het recht op betrouwbare informatie is door nepnieuws continu onder aanval. Met de ontwikkeling van Deep Fake-technologie wordt het alleen maar erger. Hoe kunnen we onszelf beschermen? Wat is de rol van de journalistiek, overheden en sociale media? Hoe kunnen we nog weten wat waar is? Begeven we ons naar een toekomst waar het gevecht over de controle van onze werkelijkheid online wordt uitgevochten? Wat is de impact van online desinformatie op democratie?

Programma

  • De avond wordt geopend met regisseur Nordin Lasfar, over zijn zorgen over de opkomst van online desinformatie en deep fake – technologie.
  • Vervolgens wordt de rol van de journalistiek in het bestrijden van fake news besproken met factchecker Alexander Pleijter en mediaredacteur NRC Reinier Kist. Hoe kunnen journalisten zorgen voor kwalitatieve berichtgeving in de chaos van desinformatie?
  • Daarna een workshop van DROG, platform voor kritische nieuwsconsumenten, ingeleid door Marije Arentze. Zij toont je de technieken hoe gemakkelijk het eigenlijk is om fake news te maken en te verspreiden.
  • Afsluitend een gesprek met socioloog Jaron Harambam en informatiejurist Melanie Klus. Zij maken een inschatting wat de maatschappelijke impact is van fake news op democratie, waarheid en vertrouwen. Hoe kunnen we ook regelgeving opstellen, wat is de rol van de EU en sociale media? Zijn deep fakes een karikatuur en vallen daardoor onder vrijheid van meningsuiting?

Meer informatie

De meetup is gratis bij te wonen. Voor meer informatie over het onderwerp en de voorafgaande aflevering, en om te reserveren, klik hier.