Naar het activiteiten overzicht

VPRO Tegenlicht: Mensen, goden en technologie

Sunday 29 October 2017, 21:05

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Op zondag 29 oktober wordt op NPO 2 VPRO Tegenlicht: Mensen, goden en technologie uitgezonden.

De toekomst van de mens

Niemand weet hoe onze wereld er over 25 jaar uitziet. Misschien wordt ons werk overgenomen door autonome robots en worden wij daarmee de slaven van de door onszelf gecreëerde technologie. Mogelijk loopt het niet zo’n vaart, worden we onsterfelijk en kunnen we onszelf daarmee tot goden verklaren in ons zelfgecreëerde hoog intelligente systeem. De grote vragen over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie worden in deze aflevering van VPRO Tegenlicht voorgelegd aan drie belangrijke denkers van dit moment: Kevin Kelly, Yuval Noah Harari en Koert van Mensvoort.

Denkers

  • Kevin Kelly is schrijver van invloedrijke werken als What Technology Wants en The Inevitable. Kelly schetst de onvermijdelijkheid van technologie en ziet technologie zelfs als een autonoom evolutionair systeem.
  • Yuval Noah Harari is schrijver van boeken over de geschiedenis van de mensheid Sapiens en Homo Deus. Harari schetst de geschiedenis van morgen en analyseert de wijze waarop we onze eigen illusies creëren.
  • Koert van Mensvoort is filosoof, kunstenaar en directeur van het Next Nature Network. Volgens Van Mensvoort is alles natuur, ook onze technologische producten. Er is geen toekomst van de mens voor te stellen zonder na te denken over technologie, aangezien technologie het zelfportret van de mensheid is.

Het zijn gesprekken over de betekenis van het leven in een door technologie vormgegeven nabije toekomst.

VPRO Tegenlicht

Meer afleveringen van VPRO Tegenlicht rondom technologie zijn hier te vinden.