Naar het activiteiten overzicht

Week van de Mediawijsheid 2019: Aan of uit?

vrijdag 8 november 2019, 00:00 tot vrijdag 15 november 2019, 23:59

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Nederland

Van vrijdag 8 t/m vrijdag 15 november vindt de tiende editie van de Week van de Mediawijsheid plaats, met als doel Nederlanders mediawijzer te maken en bewust te maken van hun eigen rol en verantwoordelijkheid als gebruiker van (digitale) media. Meer dan 200 activiteiten vinden plaats door het hele land, gericht op jong en oud. Ook de landelijke wedstrijd van de serious game MediaMasters vindt deze week plaats voor 200.000 leerlingen in groep 7, 8 en de brugklas.

Tip: blijf op de hoogte met #WvdM Live en bekijk de handige tips voor ouders, jongeren, volwassenen en ouderen. Online meepraten? Dat kan met de hashtags #WvdM, #AanofUit en #MediaMastersNL. Ook is er uitgebreid campagnemateriaal beschikbaar, waaronder banners en teksten.

Thema: Aan of uit?

In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boekje? Regel je zelf je online bankzaken of laat je dat doen door een ander? De Week van de Mediawijsheid 2019 heeft daarom als thema: ‘Aan of uit?’

Ouders, kinderen, opa’s, oma’s, vrienden, buren, verzorgers, leraren, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de overheid: laten we van elkaar leren en elkaar helpen. Om slim ‘aan’ te staan en mee te blijven doen met de wereld om je heen. Én om soms te kiezen voor de uitknop, omdat ook je offline leven aandacht vraagt.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom de vraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan?

Doe mee!

Doe als schoolbibliotheekzorginstelling of opvoed- of mediawijsheidprofessional mee door tijdens de #WvdM extra aandacht te besteden aan mediawijsheid. Hang bijvoorbeeld de campagne- of activiteitenposters op of organiseer een activiteit en zet deze op de kaart. Activiteiten uit het netwerk worden rondom de campagne uitgebreid (online) onder de aandacht gebracht.

Bekijk alle informatie en tips op de vernieuwde campagnewebsite.

Grijs en Wijs Mediafestival

Kom naar het gratis Grijs en Wijs Mediafestival op 9 november in Beeld en Geluid en laat je samen met je opa, oma, (klein)kind of buurjongen, onderdompelen in de wereld van digitale media. Met onder andere workshops door experts en bekende vloggers.

Serious game MediaMasters

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7/8 en de brugklas. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke competitie tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dan strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

» Kijk op mediamasters.nl voor meer informatie
» Specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs vind je hier
» Bekijk de spannende trailer voor een voorproefje
» Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs?