MNX themajaar All inclusive

All inclusive - Hoe doen we dat? Dit thema kreeg een jaar lang extra aandacht, doorlopend tot én met de #MNX21 op 20 april 2021.

De missie van Netwerk Mediawijsheid is 'iedereen mediawijs'. Mediawijs, zodat mensen zich bewust, kritisch, actief en veilig kunnen bewegen in de mediasamenleving. Onze huidige samenleving is complex en divers en als we ons als netwerk willen richten op de hele samenleving moeten we ons daar goed tot kunnen verhouden.

Wat precies nodig is om digitale inclusie te vergroten, gaan we met elkaar onderzoeken, ontdekken en realiseren. Doe je ook mee?

» Lees in dit artikel van Mary Berkhout-Nio waarom inclusiviteit juist nú zo belangrijk is voor het netwerk

Mediawijsheid Netwerk Experience 2021

De MNX21, hét jaarlijkse mediawijsheid-event voor het netwerk, vormde de feestelijke afsluiting van het themajaar en draaide om de vraag 'All inclusive, hoe doen we dat?' Hoe werken we als netwerk aan een Nederland waarin iedereen de voordelen van media kan benutten en daarbij de risico’s kan vermijden?

De MNX vond op 20 april online plaats. Winnaars Challenge NL Mediawijs 2019

Challenge 2021

De MNX21 vormt de feestelijke afsluiting van het themajaar All inclusive. Maar het streven naar een meer inclusieve, mediawijze samenleving houdt hiermee niet op.

Daarom stelde Netwerk Mediawijsheid met de nieuwe stimuleringsregeling 50.000,- beschikbaar voor netwerkpartners om nieuwe initiatieven te bedenken rond de drie lijnen: inclusieve media, inclusief bereik en inclusief ontwerp. De kennis en contacten opgedaan op de MNX21 zijn daarbij goed te gebruiken.

Werkgroep All inclusive


Om Netwerk Mediawijsheid te ondersteunen in beleid en aanpak is de werkgroep All inclusive opgericht. De werkgroep, onder leiding van artiest en Braenworks-oprichter Kevin de Randamie, hielp positieve verandering binnen het netwerk teweeg te brengen op weg naar de missie: iedereen mediawijs.

Kevin de Randamie
(voorzitter)

Kevin baande zich een pad van de underground hiphopscene naar de top van de creatieve sector. Kevin is betrokken bij SPOKEN.fm, Braenworks en het topteam Creatieve Industrie. De integratie van verschillende visies en ervaringen richting één gedeeld idee staat in zijn projecten centraal.

Rowan Olierook

Rowan is afgestudeerd als mediawetenschapper en werkzaam bij omroep Human als coördinator Human in het onderwijs en videoredacteur bij 3FM Human. Ze ontwikkelde o.a. samen met Beeld en Geluid de Masterclass Medialogica en zoekt als videoredacteur inspirerende verhalen van jongeren.
»
Ze vertelt over haar inzet voor inclusie 

Ena Omerovic

"Als je jezelf niet weerspiegeld ziet in de media waar je naar kijkt uit de samenleving waarin je leeft, zal je je altijd als de 'ander' voelen in die samenleving." Ena is co-founder en projectleider van Stichting Common Frames, die film- en mediawijsheidprojecten voor (jonge) nieuwkomers ontwikkelt. Ook is ze coördinator voor MILEN.

Rick Brink

Rick werd in 2019 door het publiek verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken. Rick zet samen met programmamakers bij KRO-NCRV relevante onderwerpen op de politieke en media-agenda om zo obstakels weg te nemen voor 1,8 miljoen Nederlanders met een handicap.

Tarik Yousif 

Tarik Yousif is bestuurder, ondernemer en ontwikkelaar. De afgelopen decennia werkte hij aan diverse maatschappelijke thema’s, waaronder media- en cultuurbeleid, technologische cultuur, urbanisme en duurzaamheid. Sinds vorig jaar is hij directeur School of Media aan de HKU.

Lotte Vergouwen
(secretaris)

"Ongemak kan dienen als bron voor spelen en leren. Wees nieuwsgierig naar elkaar en elkaars verhalen." Via haar bedrijf Anti Atlas stelde Lotte voor Netwerk Mediawijsheid de werkgroep All inclusive samen en ontwerpt ze mede het programma voor de MNX.Inspiratiedossier & learning community

Wat heb jij nodig om werk te maken van diversiteit en inclusie? In de All inclusive Learning community bundelden netwerkpartners krachten om elkaar verder te helpen met kennis en ervaringen uit de praktijk over inclusie & mediawijsheid.

Hoe maak ik mijn aanbod geschikt voor diverser publiek? Hoe zorg ik voor meer kennis van verschillende groepen in de samenleving? Wat levert een representatiever personeelsbestand op voor mijn organisatie? Een greep uit de vragen waar we mee bezig gaan.

In het inspiratiedossier verzamelen we de nieuwste inzichten, tips en tools van de Learning community. Verdiep je & ga aan de slag.

Inspiratiedossier All inclusive