Dit zijn alternatieven voor wie wil stoppen met Twitter

vrijdag 23 december 2022

Het nieuws rondom Twitter volgt elkaar in zo’n hoog tempo op dat bijblijven nauwelijks mogelijk is. Door, constant, veranderende regels sinds de overname van het platform door Elon Musk is de sfeer op Twitter er volgens veel gebruikers niet op vooruit gegaan. En dus zoeken veel mensen naar alternatieven. Lotje Beek van Bits of Freedom onderzoekt wat je allemaal kunt doen als je wilt ontsnappen uit de vogelkooi van Twitter.

Het aantal (actieve) Twitter-gebruikers loopt terug. Dat bleek eind oktober uit interne documenten. Inmiddels heeft Elon Musk het bestuur van Twitter opgeheven en een groot deel van de top ontslagen. Een ander deel is zelf opgestapt. Musk heeft dus veel macht naar zichzelf toegetrokken. Mogelijk hoor je in je omgeving dat mensen de vogeltjeswebsite om die reden (al dan niet tijdelijk) vaarwel zeggen. Een sociaal netwerk waar geen van je contacten op zitten stelt weinig voor, dus wat voor alternatieven heb je eigenlijk?”

Alternatieven voor Twitter

We kunnen niet vaak genoeg hameren op het feit dat we te afhankelijk zijn van grote platformen zoals Twitter. Daarom pleiten wij voor betere regelgeving die de marktmacht en dominantie van die platformen in toom houdt. Bijvoorbeeld de Digital Services Act en de Digital Markets Act. Maar je kunt er als gebruiker natuurlijk ook voor kiezen om zo een groot platform zelf gedag te zeggen.

Maar wat zijn je alternatieven dan? Er zijn natuurlijk zat platforms die zich presenteren als hét alternatief voor Twitter. Sommige daarvan zijn platformen die zich ook nadrukkelijk uitspreken tegen de regels die op Twitter gelden (of misschien golden), zoals de conservatieve platforms Parler (mogelijk binnenkort eigendom van Kanye West) en Truth Social (het sociale-mediabedrijf van Trump). Aan de andere kant van het politieke spectrum heb je ook bijvoorbeeld CoHost, opgezet door een uitgesproken linkse groep softwareontwikkelaars, die geen aanbevelingssystemen, advertenties of tracking gebruiken.

Open-source op Mastodon

Je hebt mogelijk ook al van Mastodon gehoord. We zouden Mastodon eigenlijk geen alternatief Twitter noemen, het is in de opzet én gebruik namelijk echt fundamenteel anders. Twitter drijft op aanbevelingssystemen, advertenties en tracking. Het is ook één website met één eigenaar.

Mastodon daarentegen is open-source software die iedereen zelf zou kunnen draaien. Jij en je buurvrouw kunnen allebei Mastodon op een server installeren, ieder op diens eigen server een account aanmaken, en vervolgens elkaar volgen en met elkaar praten. Dat komt door het ActivityPub-protocol, waardoor Mastodon (een microblogging-dienst) onderdeel uitmaakt van de zogenoemde Fediverse. Dat is een soort universum van verschillende platforms die allemaal gebruikmaken van dezelfde protocollen, en zo met elkaar kunnen communiceren. Je kan in de Fediverse Peertube gebruiken in plaats van YouTube, en Pixelfed in plaats van Instagram.

Als je besluit zelf ook gebruik te willen gaan maken van Mastodon, is dat best eenvoudig. Je kiest een server, je verdiept je even in de geldende huisregels (wel zo netjes, als je vraagt of je ergens naar binnen mag) en maakt een account aan. Proef de sfeer op de server, stel je voor aan de rest van de server en de Fediverse in een post en deel je accountnaam met anderen om elkaar te volgen. Download een prettig werkende mobiele app voor Mastodon  en toot een eind weg Je vindt op de website fedi.tips veel goede tips, een beginnersgids en een lijstje met servers. Maak je niet te druk over welke server je kiest, je kan eenvoudig naar een andere server overstappen! En tot slot is dit is ook een erg interessant artikel over Mastodon. Een overzicht van de rest van de Fediverse vind je hier.

Kijk kritisch naar je Twittergebruik

Grote kans dat je dit artikel leest omdat je van Twitter af wil, of dat al bent. Denk dan ook eens na waarvoor je Twitter gebruikt. En waarom je weg wil. Misschien dat jouw problemen met Twitter al opgelost zijn door wat mensen te ontvolgen of te blokkeren. Of verwijder de app van je telefoon en gebruik het platform alleen nog via de browser.

afbeelding van zes jongeren op hun smartphone bij artikel over fear of missing outProbeer eens offline te tweeten: probeer elke keer als je normaliter een tweet zou plaatsen, deze tweet de offline wereld in te sturen. Bijvoorbeeld door een familielid te bellen om te zeggen dat het #mooiweer is. Of door met een vriend af te spreken om een politieke discussie te voeren. Stuur een brief naar een krant. En als je een boze haat-tweet wil plaatsen, wil je dat dan echt? Je kan ook gewoon even je middelvinger naar de muur opsteken of het van je afschrijven in je dagboek. Daar heeft niemand last van.

Misschien is jouw (aanstaande) vertrek van Twitter juist een impuls om meer offline te zijn en is een wereld zonder Twitter voor jou een prettigere wereld. We zijn benieuwd wat voor alternatieven buiten een andere online dienst jij kan bedenken. Laat het ons weten via een mailtje, of natuurlijk via Twitter!

Genoeg nieuws op andere plekken

Veel mensen gebruiken Twitter als informatiebron. Maar ook voor nieuws en (snelle) informatie zijn we niet afhankelijk van Twitter. Vaak geeft de nieuwsbron ook veel meer nuance dan een tweet van 280 tekens. Wij maakten vast een opsomming van andere plekken waar je nieuws kunt volgen, voor wat inspiratie!

  • De mensen die jij volgt op Twitter hebben vaak ook een eigen podcast. Zoals bijvoorbeeld evelyn douek over contentmoderatie.
  • Veel mensen en organisaties die jij volgt op Twitter hebben ook hun eigen nieuwsbrief. Wij ook. We hebben een algemene nieuwsbrief en een nieuwsbrief over online platformen, een nieuwsbrief over biometrische surveillance en een nieuwsbrief over de Big Brother Awards. Hier kun je je abonneren. En we tippen ook de nieuwsbrief Klikdinges van journalist Jerry Vermanen over datajournalistiek en interactieve journalistiek.
  • Technieuws van over de hele wereld kun je volgen via (de nieuwsbrief van) Rest of World.
  • EDRi-gram, de nieuwsbrief van onze Brusselse collega’s, komt twee keer per maand met belangrijk nieuws over digitale rechten.
  • Journalisten die jij volgt op Twitter, hebben ook allemaal een website of werkgever. NOS, RTL, nu.nl en de Volkskrant hebben bijvoorbeeld allemaal (tech)journalisten. Veel van die websites hebben ook een aparte pagina met nieuws over tech, zoals deze van NOS.
  • Eens per kwartaal vind je hier een update over gegevensbescherming.
  • Sinds kort hebben wij ook een podcast. Die kun je hier beluisteren.
  • Lekker ouderwets in 40×25 tekens het nieuws volgen? Op Teletekst staat alles in één handzaam overzicht.
  • Stof eens je RSS-reader af. De meeste websites bieden nog steeds een RSS-feed aan, waarmee je je kunt abonneren op artikelen. Lees hier meer.
  • Om nieuws over de politiek te blijven ontvangen, kun je je abonneren op politieke nieuwsbrieven. Bijvoorbeeld van een politieke partij naar jouw keuze, zodat jij zelf in de hand hebt van welke politieke partijen je boodschappen ontvangt. Je kunt er ook voor kiezen om politiek nieuws te ontvangen via 1848, waarmee je op de hoogte wordt gehouden van politieke ontwikkelingen in de Tweede Kamer.
  • Luister naar Met Nerds om TafelAngry Nerds de Podcast, of de spannende nieuwe podcast van de Volkskrant over iemand die denkt door een geheime dienst gevolgd te zijn. Engelstalige podcast tips zijn bijvoorbeeld The Anti-DistopiansCYBER en Darknet Diaries.

Vermaak jezelf buiten Twitter

Veel mensen gebruiken Twitter ook omdat ze het leuk vinden. Maar als je van Twitter af wilt of bent, zijn er natuurlijk tal van andere plaatsen waar je entertainment kan vinden.

  • Rhizome over digitale kunst.
  • Thehmm over internetcultuur.
  • Pome voor korte moderne gedichten in je inbox (helaas tijdelijk met sabbatical).
  • De nieuwsbrief van Poetry Foundation voor dagelijkse gedichten.
  • Varia voor nerdy technologie content.
  • Zin in een spelletje? Je kunt elke dag Lingo-style een woord raden in het Nederlands via Woordle en in het Engels via Wordle.

Meer dan genoeg content

Je begrijpt het: er zijn genoeg leuke plekken op het internet om jezelf te blijven informeren en vermaken, ook als je besluit om Twitter te verlaten!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.