April op Stil: zo vergaat het mij zonder smartphone

dinsdag 13 april 2021

De tijd vliegt! Ik ben nu inmiddels alweer zo’n twee weken bezig met #aprilopstil. En daarvan ga ik al 13 dagen zonder smartphone door het leven. Hier lees je waarom. Héér-lijk! Ik communiceer alleen via Teams en dat bevalt mij prima.

In het begin was het even lastig, omdat ik nog op en neer naar school moest. En ik even in de knel zat met de bustijden en aansluitingen. Ik heb wel tig keer gekeken op mijn laptop welke bus ik moest hebben, en de een sloot wel aan en de ander niet. Maar ik ben er uitgekomen! Alles netjes op tijd. En het ergste dat kan gebeuren is natuurlijk dat ik de bus niet haal. En dan? Ja dan eigenlijk niks, dan moet ik wachten. Geen wereldramp. En toch voelde ik wel even de stress, omdat ik niemand kon laten weten dat ik eventueel later zou zijn. Al met al is het goedgekomen.

Ik merk dat ik nog niet veel heb getekend, zoals de vorige keer dat ik in april offline ging, maar ik schrijf wel veel. Vooral ’s avonds, als ik eerder op bed lig, dan schrijf ik nog eventjes. Verder heb ik drie dagen in de week stage en ben ik nu veel bezig met mijn examens in orde maken. Dus tijd om mijn telefoon te ‘missen’ is er ook niet.

Belangrijk of niet?

Ik merk dat ik meer rust ervaar nu ik niet in de stroom van de vele berichten word meegenomen. Er zijn drie mensen die mij berichten via Teams en verder niet. Soms denk ik wel ‘hmm, sommige mensen weten niet dat ik nu geen telefoon heb’. Maar dan volgt al snel de gedachte: als het belangrijk is dan kunnen ze mij altijd nog via mijn vriend/vriendinnen en mijn moeder bereiken. En dat is nog niet gebeurd, dus dan zal het ook niet zo extreem belangrijk zijn.

Verder vergt contact met anderen qua planning en communicatie nu iets meer, maar dat is niet erg. Ik vind het zelf heerlijk om vooruit te plannen zodat ik weet wie, wat, waar, en wanneer iets plaatsvindt. Behalve met de bustijden, verschrikkelijk! Daaraan is het vervelende dat deze voor mijn gevoel soms elke minuut veranderen.. Dat is dan heel vervelend i.v.m. de eerstvolgende busaansluiting. Maar het duurt nog maar even en dan kan ik mijn smartphone daar in ieder geval weer voor gebruiken!

Vaker ‘op stil’

Verder zit ik erover na te denken om toch vaker op pad te gaan zonder telefoon. Het is zoveel rustiger en je kunt dan echt even in het hier en nu zijn. Jammer dat de maatschappij ons tegenwoordig zo meeneemt in de digitale ‘mogelijkheden’. Ook al bieden media en technologie ons heel veel, er zitten ook zeker nadelen aan vind ik. Bijvoorbeeld verslaving, of dat mensen continu gefocust zijn op hun telefoon. Bij elk bliepje of elke schermoplichting kijkt men op hun telefoon en dan zijn ze eigenlijk al niet meer ‘hier en nu’. Bij elke melding van Instagram of Snapchat gebeurt dat opnieuw, iedereen wil tegenwoordig op de hoogte zijn, over bij zijn en overal over bijblijven. Ik voel die behoefte niet zo (meer).

En gelukkig maar, want het geeft me veel meer rust.

Wil je ook een periode ‘op stil’ om te kijken wat het met je doet – alleen, met je gezin of met collega’s? Kijk op aprilopstil.nl, een initiatief van ROC Friese Poort.
Handig: de zelftest op digitalebalans.nl en het dossier Digitale detox op Mediawijsheid.nl.

Meer lezen over balans & gezond mediagebruik:

» Altijd bereikbaar zijn: wat doet dat met ons?
» Smartphone in het onderwijs: digitaal leermiddel of digitale afleiding?
» Merendeel jongvolwassenen vindt schermgebruik te veel

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.