Bedenkers Reclaim: “Facebook, schort invoeren nieuwe voorwaarden op”

woensdag 28 januari 2015

De makers van Reclaim, de app die privéfoto’s minder aantrekkelijk maakt voor commercieel hergebruik, roepen mensen op om vandaag – de Internationale Dag van de Privacy – massaal hun foto’s te reclaimen.

“Vandaag vieren we in Europa de Dag van de Privacy”, vertelt Sipke Jan Bousema, één van de initiatiefnemers van Reclaim. “Dit thema is wat mij betreft zelden zo actueel geweest. Als mensen juist vandaag laten zien dat ze zélf de controle over hun privéfoto’s en gegevens willen behouden, is dat een prachtig signaal.”

Houd zélf controle over je data. Reclaim massaal je foto’s op Facebook, vandaag nog! – Sipke Jan Bousema

» Je foto’s reclaimen kan via de website reclaim-online.com [update: dit initiatief en deze site bestaan niet meer]

Internationale Dag van de Privacy

Vandaag, 28 januari 2015 en tevens Europese Dag van de Privacy, zaten internetdeskundige Krijn Schuurman, College van Bestuur-voorzitter Jacob Kohnstamm en presentator Sipke Jan Bousema aan tafel bij De Nieuws BV.

Samen met Willemijn Veen Hoven en Felix Meurders bespreken zij de toekomst van onze online privacy. Luister mee vanaf 90:40 min.

De aanleiding van Reclaim

Op 30 januari 2015 verandert Facebook haar gebruikersvoorwaarden. Zo staat er nu duidelijk te  lezen dat Facebook jouw naam en foto’s mag gebruiken voor commerciële doeleinden. Dat was altijd al zo, maar nu wordt het duidelijk gecommuniceerd. Zie ook de blog van juriste Charlotte Meindersma hierover.

Mensen die daar niet op zitten te wachten, hadden lange tijd twee opties:

  1. Stoppen met Facebook
  2. Met tegenzin de nieuwe voorwaarden accepteren

Vanuit de behoefte aan een 3e optie ontstond het initiatief Reclaim Yourself: een app waarmee je een persoonlijk watermerk over je privéfoto’s plaatst, zodat je foto’s minder interessant zijn voor commerciële partijen én je gebruik van Facebook kan blijven maken.

Facebook gokt op de onwetendheid van de consument. Bij teveel ophef moeten ze wel een stapje terug doen – Krijn Schuurman

De huidige stand van zaken

Eerder deze maand publiceerden we al een artikel over Reclaim, dat is inmiddels ruim 18.000 keer gelezen. Wat is er sindsdien gebeurd? De app Reclaim werd door Facebook geblokkeerd maar is inmiddels weer actief. Facebook heeft toegezegd te willen praten met de makers van Reclaim, maar tot dusver krijgen zij nog geen contact. Bousema zegt in De Nieuws BV dat hij hoopt dat Facebook het invoeren van de nieuwe gebruikersvoorwaarden uit wil stellen.

De voorwaarden zijn voor gewone mensen als jij en ik niet te bevatten – Sipke Jan Bousema

De Tweede Kamerfractie van D66 heeft inmiddels aangegeven Kamervragen over de kwestie te gaan stellen, en het College Bescherming Persoonsgegevens doet onderzoek naar de implicaties van de nieuwe voorwaarden.

» 02-02-2015 Dankzij extra servercapaciteit verloopt het reclaim-proces een stuk sneller
» 01-02-2015 De app blijft onverminderd populair, er ontstaan lange wachtrijen bij het reclaimen van foto’s
» Op 29-01-2015 stelde D66-kamerlid Kees Verhoeven inderdaad kamervragen over deze kwestie
» Op 29-01-2015 heeft Facebook via nos.nl gereageerd op alle ophef

Kwart miljoen foto’s al gereclaimed

Dat het initiatief op grote steun kan rekenen, lijkt een understatement. Inmiddels zijn er een kwart miljoen foto’s met succes gereclaimd.

» Jouw foto’s reclaimen? Dat kan via de website reclaim-online.com

Ook in de media krijgt de app volop aandacht, vooral nadat Facebook de dienst offline haalde en consumentenprogramma Radar er aandacht aan besteedde.

Wat vind jij?

Reclaim jij de foto’s? Steun jij dit initiatief en vertel je het massaal verder? Of vind je het helemaal niks? We horen erg graag je reactie hieronder!

Lees ook:
» Reclaim je foto’s op Facebook met een persoonlijk watermerk

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.