Beeldschermgebruik in de gastouderopvang: een kritische blik

dinsdag 14 mei 2024

Hoe zou een opvang zonder beeldscherm eruitzien? Astrid Plugge, directeur van het Mare Gastouderbureau, pleit voor een gastouderopvang waar groei en ontwikkeling centraal staan – zonder schermtijd.

In de moderne wereld zijn beeldschermen overal. Kinderen worden van jongs af aan blootgesteld aan televisie, tablets en smartphones. Het gebruik van schermen tijdens de opvang lijkt soms een handige oplossing, maar laten we niet vergeten dat kinderen al genoeg schermtijd krijgen van hun ouders. Want digitale media lijken soms wel als handige oppas te fungeren, vooral in drukke huishoudens.

Bouwstenen voor ontwikkeling

Laten we daarom juist in de gastouderopvang een omgeving bieden waarin kinderen vrij kunnen spelen, ontdekken en groeien, zonder gebruik van schermen. Spelen, ontdekken en interactie in de gastouderopvang zijn essentiële bouwstenen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Beeldschermgebruik kan daar geen onderdeel van zijn.

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke redenen waarom beeldschermen geen plek hebben in de gastouderopvang:

  1. Buitenspelen en beweging: Het is geen geheim dat kinderen vandaag de dag minder dan vroeger buiten spelen. Het stimuleren van bewegingsactiviteiten door veel buiten te spelen is cruciaal voor hun algehele gezondheid en welzijn. Door geen digitale activiteiten aan te bieden, moedigen we kinderen aan om actief te zijn, te rennen, te springen en de wereld om hen heen te verkennen.
  2. De waarde van spelen: Kinderen leren door te spelen. Het is hun manier om de wereld te begrijpen, creatief te zijn en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Door te spelen leren kinderen problemen oplossen, samenwerken en hun verbeelding gebruiken. Televisie kan nooit dezelfde leerervaring bieden.
  3. Interactie en sociale vaardigheden: De gastouderopvang is een omgeving waar kinderen niet alleen worden opgevangen, maar waar ze ook leren omgaan met anderen. Door te spelen met leeftijdsgenoten en interactie te hebben met volwassenen, leren kinderen belangrijke sociale vaardigheden die essentieel zijn voor hun ontwikkeling. Dit soort interactie komt niet voor bij passief televisiekijken.
  4. Gezondheid: Overmatig televisiegebruik kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals obesitas, slaapproblemen en oogproblemen. Door een omgeving te creëren zonder schermen, streven we ernaar om de gezondheid en het welzijn van de kinderen te bevorderen. We willen hen helpen gezonde gewoonten te ontwikkelen die een leven lang meegaan.

Cruciale rol

Het is cruciaal dat gastouders een actieve schermloze opvang bieden en dat schermtijd niet ten koste gaat van andere belangrijke activiteiten. Want hoewel digitale media natuurlijk wel enigszins kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, mag dit niet ten koste gaan van activiteiten zoals interactie, spelen en voorlezen. Gastouders hebben een cruciale rol te spelen in het creëren van een gezonde omgeving voor de ontwikkeling van kinderen, waar schermtijd zorgvuldig wordt beperkt en echte interactie wordt aangemoedigd.

Verder dan gastouderopvang

De gastouders die bij Mare Gastouderbureau zijn aangesloten, stimuleren de actieve ontwikkeling van kinderen. Daarom roepen we onze gastouders op geen beeldschermen te gebruiken en alleen activiteiten aan te bieden waar spel, beweging en plezier in terugkomen. Maar deze oproep gaat verder dan alleen de gastouderopvang. We willen alle professionals uitnodigen om zich bij ons aan te sluiten. Of je nu een leraar, een zorgverlener, een ouder of een andere professional bent die met kinderen werkt. Door het beperken van schermtijd en het bevorderen van actieve activiteiten zonder scherm krijgen kinderen de beste kansen.

Meer lezen

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.