BeReal, de enige ‘echte’ sociale media-app?

donderdag 4 augustus 2022

Het is een app waar je als jongere niet omheen kunt op het moment: BeReal. Filters of perfecte foto’s zijn een no-go op deze populaire sociale media-app. De bedoeling is dat je binnen twee minuten een selfie én een foto van je omgeving plaatst en deelt met je vrienden.

De Franse app bestaat al sinds 2020, maar is begin 2022 steeds meer gaan stijgen in de ranglijsten. De Android-versie staat in de categorie ‘sociaal’ van populairste Playstore-downloads op de tweede plaats, boven Instagram, Facebook en Twitter. In de App Store staat BeReal In de categorie ‘Social Networking’ zelfs op nummer één.

De makers willen met de app naar eigen zeggen meer echtheid online creëren. Daarin verschilt de ervaring dus met het ‘perfecte’ leven dat je vaak op Instagram tegenkomt. Ook ik moest eraan geloven: sinds eind mei heb ik de app op mijn telefoon staan.

De app

Wie de app downloadt krijgt dagelijks op een willekeurig tijdstip een melding. Het is de bedoeling dat je op dat moment binnen twee minuten een foto maakt, zowel met je voor- als achtercamera, dus van je gezicht én van je omgeving. Sta je toevallig net onder de douche, dan kan je er ook voor kiezen de foto op een later moment te nemen. Reageren op andere ‘BeReals’ kan via het maken van een foto, via een zogenaamde ‘RealMoji’, of een reactie.

“Verslavend zou ik de app zeker wel noemen”

Langzamerhand begint de app ook in mijn routine te groeien. Ik kijk op de leuke momenten van mijn dag net iets te vaak op mijn telefoon om te zien of ik toevallig een melding heb gekregen. Want, hoe saai is het om wéér een foto te plaatsen terwijl je Netflix zit te kijken op de bank? Wanneer ik een notificatie ontvang dat mijn vrienden nieuwe foto’s hebben geplaatst ga ik toch weer een kijkje nemen. Verslavend zou ik de app zeker wel noemen.

De influencercultuur is op Instagram heel prominent, maar op deze app bijna niet terug te vinden. Je kunt alleen reageren op foto’s als je bevriend bent met de maker. Ook geeft de app niet weer hoeveel vrienden iemand heeft. Zodra je een melding ontvangt voor een nieuwe foto kun je de eerder geplaatste foto’s van anderen niet meer zien. Wel houdt de app een soort kalender bij met alle foto’s die je zelf de afgelopen tijd hebt geplaatst. Leuk dus om nog een keertje terug te kijken.

“Wie niet op zijn omgeving let tijdens het maken van een foto kan onbedoeld ongewenst dingen van zichzelf delen.”

Op dit moment zit ik op de 50 BeReal-friends. Eén van mijn vrienden noemt de app “traag omdat vrienden te laat posten” een andere vriendin vindt het “goed dat er een sociale media app is die het echte leven niet sugarcoat”. Doordat de app ‘echter’ is dan Instagram of Snapchat kan het privacyrisico’s met zich meebrengen. Wie niet op zijn omgeving let tijdens het maken van een foto kan onbedoeld ongewenst dingen van zichzelf delen. Ook kan er zonder toestemming (per ongeluk) een foto worden gemaakt van iemand in het openbaar.

Privacy

BeReal houdt zich volgens hun privacybeleid aan de Europese privacywetgeving AVG. Iedereen die 13 jaar of ouder is kan een eigen BeReal-account aanmaken. Daarvoor hebben ze verschillende gegevens van je nodig waaronder je telefoonnummer voor een verificatie, je voor- en achternaam en je leeftijd. Bij het maken van een foto vragen ze ook naar je locatie; je bent niet verplicht deze te delen bij het gebruiken van de app. Als je ervoor kiest wel je locatie te delen zegt BeReal niet in staat te zijn je te volgen, wel kunnen anderen de exacte locatie zien van waar de foto is genomen. Hiermee wordt dus bedoeld dat de app niet 24/7 je locatie weet, maar wel na kan gaan waar jij foto’s hebt gemaakt. Dus ook als je een BeReal plaatst van jezelf, thuis, op de bank.

De app verzamelt ook je IP-adres, je apparaattype, de versie van het besturingssysteem die erop draait en de gebruikte taal. Wanneer je akkoord gaat met de privacyvoorwaarden, ga je ook akkoord met de cookies die BeReal gebruikt. Deze cookies stellen de app onder andere in staat statistische rapporten te analyseren door middel van Google Analytics en Amplitude.

“Naast locatie kan de app ook zien dat jij het liefst Hertog Jan drinkt, al een maand lang Married At First Sight kijkt en je graag naar technofeesten gaat”

De foto’s worden niet gemodereerd en er is geen sprake van ouderlijk toezicht omdat er minimale privacy-controls zijn. Naast de gewone feed, kun je ook foto’s bekijken die door anderen openbaar zijn gedeeld in de ‘discovery’-feed. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk in contact kan komen met anderen en mogelijk ongepaste foto’s tegenkomt op de app. Lees hier hoe je tieners veilig houdt op BeReal.

Verdienmodel

Op het moment wordt BeReal gefinancierd door investeerders en werkt het nog niet met een verdienmodel zoals reclame. Toch wordt gedacht dat het niet lang meer zal duren voor er een verdienmodel op tafel ligt of een andere partij met het idee aan de haal gaat.

Ondanks dat BeReal in haar privacybeleid aangeeft geen informatie te delen met derden, kan BeReal wel veel informatie over jou verzamelen. Naast locatie kunnen ze ook zien dat jij het liefst Hertog Jan drinkt, al een maand lang Married At First Sight kijkt en je graag naar technofeesten gaat. De foto’s die je plaatst geven veel informatie weg en kunnen gebruikt worden voor andere doeleinden. Ga dus bewust om met wat je deelt met de app, vooral als je niet weet waar de app geld aan verdient.

Meer lezen:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.