Bereid kinderen voor op de toekomst en doe mee aan de Codeweek

woensdag 1 oktober 2014

Van 11 tot en met 17 oktober vindt de Codeweek plaats, een landelijke campagne die leerlingen en docenten in het basis- en voortgezet onderwijs stimuleert aan de slag te gaan met code. En dat is hard nodig, want in 2015 is er een tekort van maar liefst 900.000 ict-professionals in Europa. Bovendien spelen 21e eeuwse vaardigheden in veel beroepen een steeds belangrijker rol. Ook jij kunt als professional meedoen aan de Codeweek.

Programmeren leert je logisch en gestructureerd denken en laat je begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan. In deze gedigitaliseerde wereld heb je de toekomst als je digitaal vaardig en creatief bent. Niet voor niets leren kinderen in landen als Zweden en Engeland al op de basisschool programmeren, in dat laatste land is het zelfs verplicht.

“We leven in een digitale maatschappij, dus moeten vooral de jongere generaties over digitale vaardigheden beschikken en bijvoorbeeld kunnen programmeren. In de nabije toekomst is dit essentieel om een goede baan te krijgen of een bedrijf te beginnen.” – Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie

Tijdens de Codeweek is er aandacht voor programmeren in het onderwijs en vinden er in het hele land activiteiten plaats om met programmeren in aanraking te komen.

Hoe kun jij als professional meedoen?

Voor leerkrachten, docenten, programmeurs en mediacoaches – geef codelessen
Leerkrachten, docenten, programmeurs en mediacoaches kunnen aan de slag met de gratis toolkit en gebruik maken van de lessen op Codekinderen.nl om codelessen te geven op scholen. [Update: de gratis toolkit is niet meer beschikbaar.]

Organiseer een activiteit rondom programmeren
Ben je actief rondom programmeren en onderwijs, of ben je dat nog niet maar zou je wel iets willen doen? Organiseer dan zelf tijdens de Codeweek een activiteit om het onderwijs met programmeren in aanraking te laten komen. Bijvoorbeeld een workshop in scholen, hackerspaces of buurtcenta.

Kun je niet programmeren? Organiseer dan bijvoorbeeld een lezing of breng programmeurs in aanraking met leerlingen. Ook bedrijven en non-profitorganisaties kunnen programmeerworkshops organiseren, hun medewerkers uitlenen om les te geven, leuke programmeerwedstrijden voor scholieren organiseren of programmeerevenementen sponsoren.

Via o.a. Codeweek.nl wordt er aandacht gegenereerd voor jouw initiatief. Bekijk de Codeweek activiteiten in de kalender ter inspiratie.

Programmeurs: help tijdens CodeUur
Op vrijdag 10 oktober om 8.30 uur ’s ochtends starten 12 basisscholen, in 12 verschillende provincies met één uur programmeren. Dit ‘CodeUur‘ is onderdeel van de landelijke Codeweek 2014.

CodeUur zoekt in iedere provincie een bedrijf dat een school wil sponsoren en één van haar topprogrammeurs beschikbaar wil stellen voor de CodeUur les. Ze zoeken meer programmeurs in Nederland en jonge mensen die computervaardig zijn.

Meer weten? Kijk hier voor meer informatie.

Meld jouw code-initiatief aan voor in de code-database
In de ‘code-database‘ vind je gemakkelijk terug welke code-initiatieven er gedurende het hele jaar in de buurt plaatsvinden en welke code-leermiddelen er online beschikbaar zijn. Hoort jouw code-initiatief ook thuis in deze lijst of heb je suggesties? Laat het weten via [email protected].

Initiatiefnemers

De Codeweek is onderdeel van de Europese Codeweek – een initiatief van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) en haar ‘Young Advisors’ en van de Europese eSkills for Jobs campagne. De Codeweek wordt georganiseerd door Kennisnet en ECP in samenwerking met de Europese Commissie en een groot aantal bedrijven en scholen. Ook Mediawijzer.net en Beeld en Geluid zijn aangehaakt als partner.

Doe jij mee aan de Codeweek?

 

Lees ook:
» Eerste MOOC over het belang van programmeren voor kinderen
» Filosofen die kunnen programmeren
» Aan de slag met programmeren, 4 tips
» Het dossier Programmeren op Mediawijsheid.nl, met informatie, relevante websites, video’s en aanbod van netwerkpartners

Update: De website van Codeweek is aangepast, waardoor bepaalde pagina’s die hier werden vermeld niet meer werken. Deze zijn daarom weggehaald.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.