Wil je als ouder of professional bewust aan de slag met mediaopvoeding? Dan biedt de MediaDiamant houvast. Het laat je nadenken over welke media je gebruikt (inhoud), hoe je voor veiligheid wilt zorgen (veilig), wat je samen kunt doen, hoe je voor balans zorgt en het wijst je ook op het plezier dat je aan media kunt beleven. Klinkt eenvoudig en is het ook, maar… hoe en waar vind je geschikte media voor (jonge) kinderen? Daarbij helpt Mediasmarties.
Op Mediasmarties.nl vind je al zo’n tien jaar informatie over geschikte media voor kinderen tot twaalf jaar. En niet zonder reden.
Toename beeldschermgebruik
Kijken we naar de praktijk dan zien we dat kinderen op steeds jongere leeftijd zelfstandig gebruikmaken van beeldschermen en ook steeds langer. Uit het laatste Iene Miene Media-onderzoek (2020) blijkt dat kinderen gemiddeld 1 uur en 45 minuten beeldschermen gebruiken. Uit een flitsonderzoek van Netwerk Mediawijsheid blijkt dat dit sinds de coronacrisis ruim 2,5 uur is! Qua lezen is er juist een dalende trend te zien. Onderzoek wijst uit dat kinderen steeds minder (en steeds minder goed) lezen.
Laten we realistisch zijn. Kinderen groeien op in een wereld vol (digitale) media. We kunnen er niet omheen. Het scherm is aanlokkelijk en zeker nu blijken digitale media een super middel dat ons allemaal in staat stelt om thuis te werken, les te krijgen en contact te houden, omdat het niet in real life kan. Toch blijft het ook een uitdaging om ervoor te zorgen dat kinderen in aanraking komen met verschillende soorten media, en ze uit te dagen om ook te lezen.
Hoe dan?
Bij Mediasmarties geloven we dat kinderen het recht hebben om onbezorgd en met veel plezier voorgelezen te worden (zelf te lezen), te kijken, luisteren, spelen en doen. In de wereld van nu kan dat met én zonder scherm. Online en offline. Binnen en buiten. Daarvoor moeten ze in aanraking komen met kwalitatief goede en geschikte media. Met Mediasmarties willen we niet alleen informatie geven over media, maar ook inspireren om media met elkaar te combineren en zo een goede balans te creëren.
Help kinderen door ze van jongs af aan in aanraking te laten komen met verschillende media die aansluiten bij hun (ontwikkelings-)leeftijd. Begin met een knisperboekje voor baby’s en bouw het langzaam uit. Kies voor kwaliteit en zoek media (met en zonder scherm) die specifiek voor een bepaalde leeftijd is gemaakt. Hierdoor komt het met schermtijd ook wel goed. Let maar eens op: filmpjes die echt voor peuters of kleuters zijn gemaakt, duren vaak maar 10-15 minuten. De kunst is daarna om het scherm weer uit te zetten en iets anders te doen.
Door dat van jongs af aan zo aan te pakken, leer je kinderen op een natuurlijke manier om media af te wisselen. Maak het jezelf makkelijker door bij hetzelfde onderwerp alvast een ander medium te zoeken die je daarna kunt gebruiken. Of leg spullen klaar die erbij passen en waar het kind mee kan spelen. Geef het kind de ruimte om dingen zelf uit te proberen. Voed de nieuwsgierigheid en ondersteun waar nodig. Zo kun je er ook voor zorgen dat media een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van kinderen.
Ga een stap verder
Om ouders en professionals te helpen bij het creëren van de balans en variatie die nodig is, zoeken we verschillende media bij elkaar rondom een thema, in zogenaamde Mediasmarties WegWijzers.
De eerste Mediasmarties WegWijzer draait om het thema Lente en is samengesteld in het kader van de Media Ukkie Dagen. Download de Mediasmarties WegWijzer Lente voor een verzameling van media die geschikt zijn voor jonge kinderen.
Gebruik de Mediasmarties WegWijzers om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten. Zo weet je niet alleen dat de inhoud geschikt is voor je kind, maar creëer je eenvoudig de balans en variatie die nodig is. Ook dagen we je uit om waar mogelijk de media samen te gebruiken. Daarmee zorg je voor de begeleiding die (jonge) kinderen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Door je nabijheid zorg je ook voor een veilige omgeving om media te gebruiken én, niet onbelangrijk… met het plezier zit het dan ook wel snor!
P.s. Vergeet zelf ook niet het ‘goede voorbeeld’ te geven: wissel lezen, kijken luisteren, spelen en doen af.
Over Mediasmarties
Mediasmarties geeft informatie over geschikte media voor kinderen van 0-12 jaar en inspireert ouders en professionals om verschillende media met elkaar te combineren en aan te bieden.
We richten ons op een brede doelgroep. Naast het informeren van ouders/verzorgers, grootouders, gastouders, pedagogisch medewerkers, leerkrachten basisonderwijs online, ondersteunen we ook bibliotheekmedewerkers bij het informeren van ouders en andere professionals in de bibliotheek.
Meer info of interesse om samen te werken? Kijk op mediasmarties.nl of mail naar mediasmartiesonline@gmail.com
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.