Blijf door de bomen het bos zien: zo vind je mediawijs materiaal via sociale media

donderdag 30 juli 2015

Waar stond die goede presentatie over cyberpesten ook alweer? Die Engelstalige video over gebruik van sociale media in de klas is goed, maar waar vind ik nu een vergelijkbare Nederlandstalige versie? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Naast verschillende websites, kun je via sociale media een schat aan interessante informatie vinden. Hoe zorg je er nu voor dat je effectief en kwalitatief hoogwaardige informatie vindt over mediawijsheid gerelateerde thema’s via sociale media?

Zoek… En vind teveel!

Op internet is alles te vinden. Ook over het thema mediawijsheid. Wat start met het intikken van een aantal eenvoudige zoektermen op het internet, leidt bij mij vaak tot úren klikken en zoeken. Allerlei linkjes leiden tot omwegen en alternatieve zoektermen zorgen voor een overdaad aan inspiratie, maar ook tot frustratie: omdat ik aan het einde van de rit toch niet tevreden ben over wat ik heb gevonden. Of omdat ik baal dat ik relatief gezien veel te veel tijd heb besteed aan het vinden van iets bruikbaars.

Pas je zoekstrategie aan naar sociale media

Er zijn een aantal plaatsen waar informatie over mediawijsheid goed gebundeld is en jou kan helpen om effectief en kwalitatief goede informatie over je onderwerp te vinden. Bekende websites zijn natuurlijk netwerkmediawijsheid.nl (platform voor mediawijsheid professionals), www.mediawijsheid.nl (wegwijzer in veilig en slim gebruik van – digitale – media), www.kennisnet.nl (ict-partner voor het onderwijs) en www.mediaopvoeding.nl (nationale vraagbaak voor vragen over media en mediagebruik door kinderen).

Maar er zijn nog meer wegen die naar Rome leiden. Hieronder mijn persoonlijke top 5 van sociale media bronnen die ik graag gebruik bij het struinen naar mediawijs materiaal.

1. Presentaties via Slideshare

Ben je op zoek naar een goede presentatie over online privacy, cyberpesten of bijvoorbeeld sociale media richtlijnen? Kijk dan ook eens op Slideshare: een professioneel platform waar je op eenvoudige en effectieve wijze presentaties kunt maken en delen. Je vindt hier ook veel presentaties over de diverse thematieken binnen mediawijsheid. Je kunt er inspiratie opdoen voor je eigen presentatie, of elementen van bestaande presentaties gebruiken voor je eigen uitwerking. Je kunt zoeken op onderwerp, maar ook op persoon. Kijk bijvoorbeeld eens bij de presentaties van Saskia Dellevoet, Elle Peters, of Pedro de Bruyckere.

2. Interessante groepen op Facebook

Wil je graag met andere mediawijze collega’s praten over onderwerpen die jou bezig houden? Denk dan ook eens aan Facebook. Er zijn diverse groepen waar je lid van kunt worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de community Kenniscirkel Mediawijsheid [red. deze community is offline]. Heb je de opleiding Nationaal Mediacoach gevolgd bij de Nationale Academie voor Media en Maatschappij? Dan kun je ook lid worden van de besloten groep. Of zoek in dit overzicht naar een Facebookgroep die je aanspreekt.

3. Pinterest ter inspiratie

Wil je op een visueel aantrekkelijke manier ideeën opdoen, kennis vergaren en delen? Kijk dan eens op Pinterest: een medium waar je allerlei afbeeldingen, filmpjes, presentaties en infographics met elkaar kunt delen. Ik heb zelf een aantal Pinterest borden aangemaakt waarin ik allerlei bronmaterialen heb verzameld en gecategoriseerd. Zo houd ik bijvoorbeeld een overzicht van filmpjes bij, een bord over cyberpesten, medialessen en mediawijsheid boeken.

4. Scoop.it als kennisbron

Zoek je naar een eenvoudige en overzichtelijke manier om educatieve bronnen op het internet te verzamelen, ordenen en te delen? Dan is Scoop.it handig in het gebruik. Over het thema mediawijsheid is erg veel materiaal te vinden. Dit kun je gebruiken als kennisbron, maar je kunt natuurlijk ook je eigen Scoopit pagina maken. Kijk voor inspiratie eens op de Scoop.it pagina Mediawijsheid en ouders, Onderwijs, ict en mediawijsheid of Medialessen.

5. Waardevolle hashtags op Twitter

Met Twitter kun je snel korte berichten uitwisselen met andere gebruikers. Maar met name het zoeken op hashtags (#) kan voor jou als mediawijsheid professional waardevol zijn. Gebruik eens de volgende hashtags:

#mediawijsheid
#smiho (social media in het onderwijs)
#midh (mediawijsheid in de hulpverlening)
#mediacoach
#cyberpesten
#informatievaardigheden

Ook handig: is er een evenement, congres of bijeenkomst waar je fysiek niet bij aanwezig kunt zijn? Vaak wordt er dan door de organisatie ook gebruik gemaakt van een hashtag. Twitteraars die wel bij de sessie zijn, twitteren hier dan over. Handig, want zo kun jij op afstand toch meekrijgen waarover gesproken wordt. Een prima manier om snel informatie, nieuws en trends te spotten over mediawijsheid gerelateerde onderwerpen.

Tips delen?

Heb je zelf goede tips of aanvullingen? Of heb je een super zoekstrategie die je graag deelt? Laat het weten in een reactie onderaan dit artikel!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.