Bn’ers en kijkers testen hun kennis met de MediawijsheidtestUitzending dinsdag 20 november om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3

maandag 12 november 2018

Hoe heet het verschijnsel waarbij ouders alles over hun kinderen op social media delen? Welke groep is het meest slachtoffer van ‘cyberbaiting’? En wie kunnen er stiekem meekijken als jij een selfie maakt? Tijdens de nationale Week van de Mediawijsheid testen BNNVARA presentators Filemon Wesselink en Sahil Amar Aïssa de kijkers, het publiek en zeven bekende Nederlanders op hun kennis van de online wereld in de Mediawijsheidtest.

Mediawijsheidtest - Foto: Estera Marysia Mediawijsheidtest - Foto: Estera Marysia

Foto’s: Estera Marysia

Zangeres Sabrina Starke, schaatsster Irene Schouten, rapper Pepijn Lanen, socialite Koen Kardashian, actrice Anouk Maas en YouTubers Marije Zuurveld en Qucee leggen hun mobieltjes voor één keer aan de kant en gaan de strijd met elkaar aan. Wie is er op de hoogte van alle ins en outs van sociale media, influencing en cyberveiligheid en mag zichzelf de meest mediawijze persoon van de avond noemen? De Mediawijsheidtest is op dinsdagavond 20 november om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. 

Filemon Wesselink: “Sociale media zijn verschrikkelijk en ook fantastisch. Daarom is het zo’n boeiend onderwerp, waar we eigenlijk heel weinig van weten terwijl we er wel iedere dag mee geconfronteerd worden. Ik heb er zelf een enorme haat-liefdeverhouding mee.”

Tijdens de test zijn techdeskundige Vivianne Bendermacher en ethisch hacker Zawadi Done aanwezig om tips te geven en meer te vertellen over online kansen en risico’s. Ook vertelt Geert Reynders over zijn zoon Tim, die overleed aan de gevolgen van de onder jongeren populaire ‘choking challenge’.

Kijkers kunnen live meespelen via de NPO 3-app. Samen met de bekende Nederlanders en het publiek in de studio testen zij hun kennis aan de hand van 25 vragen, verdeeld over 5 categorieën. De kijker met de meeste kennis maakt kans op een ontspannen offline trip voor 2 personen naar de Hollandse rimboe, geheel zonder wifi.

Zet dinsdagavond 20 november in je agenda. Vanaf 21 november is de uitzending van de Mediawijsheidtest online terug te kijken en is de test ook online te spelen.

Om te delen: Heb jij het onder de duim?

Naast de Mediawijsheidtest van BNNVARA, doe je ook de quiz: Heb jij het onder de duim?. Wat weet jij over mediawijsheid? Ken jij de ins en outs van sociale media, veilig internetten en je smartphone? Ontdek het met deze laagdrempelige quiz! Ontvang na afloop concrete tips om verder met mediawijsheid aan de slag te gaan. De quiz is gebaseerd op de vier hoofdbegrippen uit het Mediawijsheid Competentiemodel [update: de quiz is niet langer beschikbaar].

De Mediawijsheidtest en de quiz: Heb jij het onder de duim? zijn onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. De Week van de Mediawijsheid vindt plaats van 16 t/m 23 november. Tijdens deze week worden er door het hele land activiteiten georganiseerd om jong en oud meer te leren over alles rondom de digitale wereld. Deel de test en quiz op sociale media, in je nieuwsbrief, onder je partners en doelgroep én in de rest van je netwerk. Test samen je kennis, gebruik de vragen voor een eigen activiteit of grijp de test en quiz aan om thuis met het gezin, op school, in jouw (werk)omgeving of met collega’s het gesprek te starten.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.