Boekrecensie: De Schermwijzer

vrijdag 5 juni 2020

Hoe zit het nou precies met beeldschermen en jonge kinderen? En op welke leeftijd is mijn kind toe aan zijn eigen telefoon? Prof. dr. Peter Nikken en dr. Dian de Vries beantwoorden deze en nog veel meer vragen over mediaopvoeding in het boek De Schermwijzer.

Het boek is handig ingedeeld: in het begin worden algemene zaken besproken (mediawijsheid voor alle ouders) en daarna worden kinderen per leeftijdsgroep ingedeeld. Slim, kun je ook even snel opzoeken hoe iets zit.

Hoeveel zijn kinderen eigenlijk online?

Er is weinig onderzoek gedaan naar hoeveel tijd Nederlandse kinderen nou echt achter een scherm doorbrengen, maar uit recente schattingen blijkt dat heel jonge kinderen (0-6 jaar) al meer dan honderd minuten per dag met beeldschermmedia bezig zijn. Tegen de tijd dat jongeren 13 jaar zijn, is dit opgelopen tot gemiddeld 8 uur per dag.

Kwaliteit versus kwantiteit

De auteurs snappen dat we ons zorgen maken, wij zijn zelf als ouders zo anders opgegroeid. We maakten nog ruzie om wie de inbel-verbinding bezet mocht houden, en als er dan iemand moest bellen moest je sowieso wachten. Logisch dat we moeten wennen aan al de constante bereikbaarheid van zo ongeveer alles. Toch zeggen Nikken en De Vries: rustig aan met die zorgen. Een scherm is niet het enige dat invloed heeft op je kind. Denk aan invloeden als ouders, gezin en familie, vrienden, school, hobby’s, de maatschappij en de cultuur waarin kinderen opgroeien. Bovendien gebruikt niet ieder kind schermen op dezelfde manier. Kijk vooral ook naar de inhoud (daar geven ze in dit boek meteen weer goeie tips voor!).

Vraag maar raak

In het boek worden vragen van ouders beantwoord. Handig: je kunt meteen doorbladeren naar de vraag die voor jou het meest urgent is, of gewoon rustig alles doorlezen (spoiler: je komt vragen tegen die je nog niet had, maar waarvan je nu toch blij bent dat je ze hebt gelezen).

Hier een kleine selectie van de vragen die in dit boek worden beantwoord:

  • Wel of geen beeldscherm voor je dreumes of peuter?
  • Wat moet ik doen als mijn kind blootfoto’s en -filmpjes ziet?
  • Hoe kun je de effecten van reclame tegengaan?
  • Waar moet ik aan denken als mijn kind op sociale media gaat?
  • Worden pubers onzeker van mooie lichamen op sociale media?
  • Heeft mijn kind een gameverslaving?

Goed om te weten

Het boek geeft goede adviezen, en laat ook echt zien wat de voorkeur heeft, maar is nooit dwingend. Fijn, dat helpt om de boodschap goed over te laten komen! Als ouder voel ik me gesteund, en besef ik mij dat het normaal is dat ik me dit soort dingen afvraag. Als blogger over mediawijsheid denk ik: ‘wat een goede toon wordt er gebruikt, nu sta je niet met een wijzend vingertje, maar juist eerder als steuntje in de rug.’. Naast leerzame antwoorden zit het boek ook vol handige tips over bijvoorbeeld ongestoord huiswerk maken, contact met onbekenden en het verminderen van schermtijd.

Kortom

Ja, ik ben erg positief over dit boek. Het leest fijn, het is een werkje dat je steeds even pakt om weer wat nieuwe ideeën op te doen, en het geeft echt goede handvatten over de mediaopvoeding in je gezin. Aanrader.


Netwerk Mediawijsheid kreeg van Kosmos een recensie-exemplaar en vroeg blogger Nelleke om het te recenseren. Bloggers delen hierbij hun eigen mening. Netwerk Mediawijsheid maakt altijd zelf de beslissing om een gekregen product wel of niet te (laten) recenseren en ontvangt hiervoor geen vergoeding.


Meer recensies lezen:

» Tieners aan de praat met MediJA Praat
» De zoektocht naar balans met ‘digiminderen’
» Boekrecensie: Het internet is stuk. Maar een andere digitale wereld is mogelijk

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.