Boekrecensie – Kinderen en online media in ‘Digitale burgertjes’

woensdag 9 oktober 2019

De maatschappij en alles wat kinderen moeten kunnen is in sneltempo aan het veranderen. Daarmee groeit ook de vraag naar hulpmiddelen voor het omgaan met kinderen en digitale media. Moet je hen beschermen voor sociale media en hen niet voor de wettelijk toegestane leeftijd (13 jaar) online laten gaan? Of is het allemaal niet zo gevaarlijk en ligt hoe we omgaan met de digitale wereld meer aan de (on)kunde van de ouders, verzorgers en leraren?

Digitale burgertjes - Katja SchipperheijnIn het boek Digitale burgertjes neemt schrijfster Katja Schipperheijn je mee in haar zoektocht: hoe gaan we om met kinderen en de digitale wereld? Het boek heeft een tijdje op mijn nachtkastje gelegen – ik kwam er moeilijk in – tot het mij opeens te pakken had. In de toegevoegde anekdotes raakte het mij opeens, veel opvoeders worstelen met de vraag hoe om te gaan met deze nieuwe digitale wereld. Ze willen niet dat de kinderen de boot missen. Daarbij zien ze ook de uitdagingen: hoe oud mag een kind alleen online? En hoe ga je om met de sociale druk van de maatschappij?

Theorie afgewisseld met praktijk

In het boek worden de soms wat theoretische uitleg en het wetenschappelijke taalgebruik, afgewisseld met praktijkvoorbeelden en praktische oefeningen voor ouders en leraren. De oefeningen kunnen helpen om (in je klas) een goede start te maken, om kinderen vanaf jonge leeftijd al bewust te maken van hun digitale wereld. Zo zijn er de oefeningen van ‘de Graadmeter’. Daarbij ga je met kinderen in gesprek over wat sociale media precies zijn en wie er al een account hebben op sociale media. Dit helpt om het gesprek te openen en op jonge leeftijd al inzicht te geven.

Een handvat voor ouders en leraren

Digitale burgertjes laat de ouder en leraar van nu met een kritische blik naar de digitalisering kijken. Door coderen en balletdansen met elkaar te vergelijken, kijken ze naar lagen dieper in de ontwikkeling van een kind. Welke nodig is in een steeds digitaler tijdperk. Het boek geeft tips om kinderen te helpen in deze online wereld. Zodat we in verbinding kunnen blijven staan met de kinderen. En hen de mogelijkheid kunnen geven om op een gezonde manier mee te doen in de online wereld.

Besteed ook aandacht aan de keerzijde van de digitale wereld

Persoonlijk vind ik het boek soms wat te positief over de digitale wereld. Ik zie steeds meer jongeren meer dan vier uur online zitten op een mobiele telefoon. Hierdoor leren ze digitaal goed te communiceren met leeftijdsgenootjes, alleen vergeten ze de vaardigheden in het dagelijkse leven.

Netwerk Mediawijsheid ontving op verzoek een recensie-exemplaar van de uitgeverij en vroeg blogger Johan van Houten om het boek te recenseren. Bloggers delen hierbij hun eigen mening. Netwerk Mediawijsheid maakt altijd zelf de beslissing om een gekregen product wel of niet te (laten) recenseren en ontvangt hiervoor geen vergoeding.


Lees meer over kinderen in de digitale wereld:

» Opvoeden in de digitale wereld
» Boekrecensie – ‘Plugged In’ over de invloed van media op kinderen en jongeren

Reacties 1

  1. Daniel Lechner (@eeep)

    Mooie recensie indeed. Maar de titel… Rousseau in Émile: “De natuurlijke mens is alles voor zichzelf, hij is de eenheid van getal, de absolute eenheid die alleen met zichzelf of met zijn gelijke in betrekking staat. De burger is louter een gebroken getal dat aan zijn noemer gebonden is en wiens waarde wordt bepaald door zijn betrekking tot het geheel, tot het maatschappelijk organisme.” Op basis hiervan stelt Rousseau dat je het kind in de kindertijd zoveel mogelijk kind moet laten zijn. “Wat dus te denken van een barbaarse opvoeding die het heden opoffert aan een onzekere toekomst, die het kind in ketens slaat, en hem nu vast ongelukkig maakt om hem voor te bereiden op een zogenaamd geluk waarvan haast zeker is dat hij het nooit zal proeven?” Maar ook recenter bijvoorbeeld John Dewey: “Education … is a process of living and not a preparation for future living.” In de opvoeding gaat het erom aan te sluiten bij wat het kind nu & hier nodig nodig heeft. Niet wat het over 27 jaar nodig heeft. Ik heb nog niet het hele boek gelezen, maar in het inkijkexemplaar (https://www.lannoo.be/nl/digitale-burgertjes) heeft Schipperheijn het wel voortdurend over ‘voorbereiden’, ‘aanleren’, ‘meegeven’ en ‘bijbrengen’.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.