Boekrecensie – Een gezonde relatie met je smartphone in 30 dagen?‘Ik maak het uit!’ van Catherine Price

donderdag 13 september 2018

Als docent sta ik volledig achter het smartphoneverbod dat we op school hanteren. Mijn eigen relatie met mijn smartphone kan ik nog wel wat kritischer bekijken. Ik heb het idee dat hij onmisbaar is voor mijn werk als onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie, maar gebruik ik hem daar wel voor? Eén ding is zeker: ik leef niet voor mijn mobiele telefoon. Al mijn notificaties staan standaard uit, dus als ik mijn telefoon wil pakken doe ik dat omdat ik het zelf wil en niet omdat mijn schermpje oplicht of er een piepje, pingetje of riedeltje afgaat. Toch ben ik benieuwd wat 30 dagen zelfreflectie mij zou kunnen opleveren.

‘Ik kan het me niet herinneren.’Ik maak het uit boekrecensie

Catherine Price is een bekroond schrijver en wetenschapsjournalist uit Philadelphia. Haar werk is in verschillende bladen gepubliceerd zoals The New York Times, O: The Oprah magazine en Men’s journal. Ze schreef voornamelijk artikelen gericht op gezondheid en wetenschap en merkte in de laatste jaren dat haar timemanagementvaardigheden verslechterden, haar geheugen achteruit ging en haar focus en aandachtsspanne minder werden. Reden genoeg om eens te onderzoeken op welke manier haar smartphone hier invloed op had. In de afgelopen jaren is er al veel geschreven over het vinden van balans in deze digitale tijden. Actuele bronnen heeft Catherine Price ook gevonden tijdens haar zoektocht maar ze miste een extreem goed doordacht plan om op een gezondere manier met haar telefoon om te gaan. De resultaten van dit onderzoek en de ervaringen van proefkonijnen die met haar hebben meegedaan staan nu in dit boek.

‘Oh ja! Een datum prikken!’

Het boek bestaat uit 3 delen:

  • De reden voor het schrijven van dit boek, de persoonlijke ervaringen van de auteur.
  • Een wake up call: schokkende feiten over de makers van apps, het gebruik van de smartphone en de invloed daarvan op ons leven.
  • Een 30 dagen stappenplan.

In de persoonlijke ervaringen van de auteur herkende ik wel wat situaties: Zit jij ook wel eens met een clubje mensen bij elkaar en komt het dan tot het maken van een nieuwe afspraak? Dat iedereen dan zijn telefoon pakt om in hun digitale, gezamenlijke agenda gaat kijken en vervolgens 15 minuten later: “oh, euh, tja, wat gingen we ook alweer doen?” Iedereen was afgeleid door notificaties bij Facebook, Insta of WhatsApp.

Tijdens het lezen van de wake up call ontstonden er in mijn hoofd allemaal ideeën voor mijn lessen mediawijsheid. Goed om met de leerlingen in gesprek te zijn over hun mediagebruik en daar cijfers naast te leggen uit onderzoeken. Cijfers waar leerlingen misschien ook over na gaan denken en andere keuzes door gaan maken. Beginnen met inzicht is ook voor de leerlingen heel belangrijk.

‘Ik heb het altijd heerlijk gevonden om…’

Het stappenplan is gebaseerd op mindfulness en dat komt erg vriendelijk over. In de eerste paar dagen krijg je meer zicht op het gebruik van je telefoon door een trackingapp te downloaden, het rigoureuzere werk volgt na een dag of 7 wanneer je alle sociale media-apps van je telefoon moet verwijderen. Je wordt uitgenodigd om na te denken over wat je allemaal kunt doen in de tijd die vrijkomt wanneer je niet meer aan je telefoon gekluisterd zit. Dit gaat verder dan tips als: ga naar buiten, maak tijd voor ‘echte’ contacten of kies een nieuwe hobby. Tijdens de 30 dagen krijg je opdrachten en lees je tips van de proefkonijnen hoe zij de activiteiten ervaren hebben en wat voor impact ze hadden op hun leven. Je reflecterend vermogen wordt wel getest in deze dagen.

‘Waar komt de hunkering vandaan?’

De ondertitel van het boek is: een gezonde relatie met je smartphone in 30 dagen, maar ondertussen denk ik wel aan alle webtoepassingen die ik op mijn laptop open heb staan. Ik hoef mijn telefoon niet te pakken, want ik heb WhatsApp op de computer en daar zit ik gedurende de dag ook best regelmatig aan te werken. Ik zal het eerlijk doen: de komende 30 dagen gaat het niet alleen over een gezonde relatie met mijn smartphone maar ook over een gezonde relatie met mijn online leven! Het kan geen kwaad om mezelf eens goed af te vragen waar de hunkering vandaan komt om een kijkje te nemen in de online wereld. Ik ga de challenge aan! De komende vier weken staan in het teken van: technologieselectie (week 1), verander je gewoontes (week 2), eis je brein weer op (week 3), je nieuwe relatie (week 4 en verder). Ik denk dat ik al best een gezonde relatie heb met mijn telefoon en mijn online leven maar het kan nog best wel confronterend zijn! Hoe ik die challenge heb ervaren lees je in mijn volgende blogartikel.

Ik zal eens op zoek gaan naar een wekker!

Update: na de 30 dagen challenge heeft Rhea verslaggedaan van haar ervaringen en inzichten. Lees het blogartikel hier.

Mediawijzer.net benaderde uitgeverij Business Contact voor een recensie-exemplaar van het boek en vroeg blogger Rhea om het boek te recenseren. Bij een gekregen product/dienst geldt dat Mediawijzer.net altijd zelf de beslissing maakt om het wel of niet te (laten) recenseren en hiervoor geen vergoeding ontvangt. Bloggers delen hierbij hun eigen mening.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.