Mediawijs puzzelen: bouw tijdens de #WvdM18 je eigen escaperoom

maandag 19 november 2018

De personeelsleden van het ROC Mondriaan gaan in de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november) aan de slag met mediawijsheid door middel van een virtuele escaperoom. In die week zal er elke dag een nieuwe pagina beschikbaar zijn met daarop mediawijze tips die met veel facetten van mediawijsheid in het onderwijs te maken hebben. Elke dag puzzelen de personeelsleden een klein deel van een e-mailadres bij elkaar, om aan het eind van de week alle gevonden oplossingen samen te voegen. Degene die het eerst de mail aan dit adres stuurt, heeft gewonnen. In opdracht van ROC Mondriaan mochten wij deze virtuele escaperoom bouwen. Nee, natuurlijk delen we de link naar deze escaperoom niet, het is niet aan ons om dat te doen. Maar… Wat wij geleerd hebben tijdens het bouwen van zo’n virtuele escaperoom willen we wel graag delen.

escaperoomDaarom hebben we een module ‘bouw je eigen escaperoom’ gemaakt in onze leerlijn ICT. De module is bestemd voor leraren, maar ook leerlingen kunnen de module bekijken.

Wat heeft dat met mediawijsheid te maken? Op een rij:

  • Je moet weten hoe je op internet zoekt (informatievaardigheden).
  • Je denkt ook na hoe je leerlingen op internet laat zoeken. Bijvoorbeeld naar fake nieuws of hoe je met afbeeldingen omgekeerd kunt zoeken.
  • Je moet weten welke afbeeldingen je mag en kunt gebruiken.
  • Je leert gebruikmaken van verschillende Google-producten.

Met behulp van korte video’s leggen we uit hoe je een virtuele escaperoom bouwt. Op deze unieke manier ga je zelf wellicht ook bewuster nadenken over het gebruik van video en een greenscreen. Het begrijpen hoe media gemaakt worden en het vinden en verwerken van informatie is immers ook onderdeel van mediawijsheid.

Omdat ook wij telkens nieuwe dingen willen leren, is deze module opgebouwd uit enkele video’s. Mariëlle van Rijn heeft alle video’s gemaakt. Zij laat door middel van screencasts zien hoe je de escaperoom met Google Sites bouwt. De module is opgebouwd uit 11 korte video’s met uitleg. Ook hebben we een aantal bronnen (tips & trucs) toegevoegd. Je krijgt tijdens het maken van jouw eigen escaperoom ook een template van ons, waarmee je telkens opnieuw een escaperoom kunt uitwerken.

Hoe kun je gebruikmaken van deze module?

Omdat ook wij denken aan mediawijsheid en de AVG, stellen we deze module gewoon open. Je hoeft geen account aan te maken en laat ook verder geen gegevens bij ons achter. De module staat van 17 t/m 25 november open. Dat betekent dat je ruim een week aan de slag kunt met de module, of jouw leerlingen ermee aan het werk zet.

Extraatje!

Wanneer je zo enthousiast bent en direct een virtuele escaperoom bouwt, kun je iets winnen. De eerste drie inzenders van de link naar hun virtuele escaperoom krijgen een jaar toegang tot 15 modules in de leerlijn ICT. Wat houdt je nog tegen? Sinds 17 november staat de module open.

Dit artikel is geschreven door LearningROCKS.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.