Bright Day 2017: tech-speeltuin voor jong & oud

donderdag 30 november 2017

Toen ik een paar maanden geleden voor de eerste keer de reclame van Bright Day op RTL zag, was ik meteen enthousiast: een dag vol tech en media in de Jaarbeurs in Utrecht! Toen de kaartjes een tijd later waren uitverkocht, kreeg ik via Mediawijzer.net de kans om alsnog naar het evenement toe te gaan. Hoe was het om ‘the queen of shitty robots’ te zien? En wat viel er verder te beleven en te spelen?

Eerst wat achtergrondinformatie: Bright Day is een jaarlijks terugkerend tweedaags evenement dat wordt georganiseerd door Bright, een platform van RTL Nederland. Bright Day bestaat uit een line-up van sprekers (verdeeld over vier flights/dagdelen) en een beurs met allerlei stands: van Tesla, bekend van de auto’s en Elon Musk, tot Plokko, waarmee je zelf meubilair en woonaccessoires in elkaar zet.

Opening door Mr. Bright

We worden ontvangen door de communicatie-afdeling van RTL, die ons langs de enorme wachtrij begeleidt naar Erwin van der Zande, hoofdredacteur van Bright. Hij vertelt ons enthousiast wat er die dag allemaal op de beurs te vinden is en welke sprekers er allemaal aan bod komen. Vervolgens tipt hij ons om snel de eerste stand – die van Defensie – te bezoeken, voordat de stroom met bezoekers begint. Defensie biedt onder andere de mogelijkheid om een volledige militaire experience te ondergaan of om aan een helikopter te hangen (zie de foto hieronder).

bright day

Slimme kids en games

Bright heeft zich met het evenement voor een aanzienlijk deel op kinderen gericht. Iets wat mij een beetje verrast, maar wel erg leuk was opgezet. Naast alle stands (daarover later meer), zijn er meerdere locaties in de beurshal ingericht op kinderen. Zo kunnen ze samen bouwen aan robots, waarbij met solderen en coderen zowel hardwarematig als softwarematig aan de slag kan worden gegaan. Ook zijn er robots die ze zelf kunnen besturen en drones waarmee ze kunnen vliegen. En dan is er nog de grote e-sports arena (waar onder andere FIFA’18 werd gespeeld), die misschien niet per se bedoeld is voor kinderen, maar bij deze doelgroep wel heel erg in trek is. Games hadden op Bright Day in het algemeen een prominente rol. Zo is er nog een aparte ruimte waarin allerlei nieuwe spellen kunnen worden gespeeld en waar zelfs een competitie van LoL (League of Legends) bezig is.

bright day

Voor kinderen was er genoeg te beleven.

Wiggle kits, PowerEggs en code/coats

Naast allerlei stands en ruimtes voor kids is er in de beurshal ook voor volwassenen genoeg te zien en te doen. Het is alleen jammer dat er niet heel veel structuur in lijkt te zitten: de stands staan gedraaid tegenover elkaar opgesteld en er is weinig sprake van signalering, waardoor niet altijd even duidelijk is welke stands je nu al bezocht hebt. Daarnaast staan bij sommige stands lange rijen bezoekers te wachten. De wildgroei aan stands is wel verfrissend: voor haast iedereen is er iets interessants te vinden. Van muziek maken door handbeweging met de Wiggle Kit tot een totaal nieuw eivormig design van drones bij PowerEgg.

Ik word onder andere erg enthousiast van code/coat: een platform dat zich met producten inzet om klokkenluiders te beschermen. Jochem van Schip, oprichter van code/coat, vertelt in zijn stand hoe hij zowel met tails (een besturingssysteem gebaseerd op de anonieme TOR-browser) als met zijn jas (welke het postuur van de drager verandert en mobiele signalen blokkeert) anonimiteit opnieuw in de spotlight wil zetten.

Quizzen met Galileo

Naast de enorme hoeveelheid stands in de beurshal is er ook een groot podium ingericht. Hier luister ik onder andere naar Anna Gimbrere en Jorn Rohde van Galileo, die samen live verschillende experimenten uitvoeren tijdens een quiz, waar via Kahoot ook het publiek aan mee kan doen. De grote namen dit jaar kwamen uit een hele andere hoek, namelijk die van YouTube. Op zaterdag was Simone Giertz te gast en op zondag Casey Neistat. Voor wie bij deze twee namen nog geen belletje gaat rinkelen: de twee hebben respectievelijk 800.000 en 8.000.000(!) abonnees op het videoplatform. Helaas kan ik de talk met Casey niet bijwonen (deze vond alleen op zondag plaats), maar de YouTube-fan in mij is toch wel blij om Simone live te kunnen zien.

Simone is bekend van haar YouTube-kanaal, waarop ze op haar eigenzinnige manier (en soms met wat grove bewoording) kleine robots in elkaar zet, die vaak een heel onzinnig doel hebben. Haar filmpjes hebben tot nu toe al geresulteerd in een samenwerking met Adam Savage, bekend van Mythbusters, en een Zero-G flight.

bright day

Applaus van een machine

Op het podium wordt Simone geïnterviewd door Erwin van der Zande en Bright-presentator Merijn Doggen. De zaal is helaas niet helemaal gevuld (tijdens het interview wordt het zelfs steeds leger), waardoor de ongemakkelijkheid van het interview soms wel erg goed voelbaar is. Het lijkt alsof er weinig is voorbereid voor het interview: hoewel Simone bijvoorbeeld duidelijk aangeeft dat ze niet over een eventuele samenwerking met ESA kan praten, wordt hier later nog een keer op doorgevraagd. En hoewel Simone naast YouTuber natuurlijk ook engineer is, wordt het interview soms wel wat technisch. Simone is een grote inspiratiebron voor veel kinderen en jongeren, maar er wordt weinig ingegaan op de impact van haar video’s; het gaat er vooral om hoe zij dacht over de toekomst van robots in het algemeen.

Hoewel er zeker wat zaken waren die organisatorisch beter hadden gekund, was ik onder de indruk en heb ik genoten van de grote hoeveelheid stands en de bekende sprekers. Met als kers op de taart nog een visuele herinnering aan deze dag: ik ben zelfs nog op een groepsfoto met Simone geweest!

Mediawijzer.net heeft de organisatie van Bright Day benaderd voor een vrijkaart voor een blogger. Bij een gekregen product/dienst geldt dat Mediawijzer.net altijd zelf de beslissing maakt om deze wel of niet te (laten) recenseren en hiervoor geen vergoeding ontvangt. Bloggers delen hierbij hun eigen mening.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.