Spelen is de hoogste vorm van onderzoek bij deze BSO in Purmerend

vrijdag 19 augustus 2022

De BSO World of Xperience in Purmerend is een unieke BSO voor kinderen van 8 tot 13 jaar in de H20 eSports Campus, een centrum voor “gaming, eSports en creative tech”. Kinderen maken op een unieke manier kennis met de hightech wereld. Onze netwerkpartner Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) nam een kijkje.

Ieder kind stimuleren in ontwikkeling

Kinderen opvoeden in (digitale technologie): het BMK Pedagogenplatform formuleerde begin 2022 een visie op hoe de maatschappelijke kinderopvang de rol en invloed van de (digitale) technologie in de opvoeding ziet. Samen met onderwijs hebben we een maatschappelijke opdracht om de (digitale) technologie toegankelijk te maken voor ieder kind. Kinderen verdienen dit en de pedagogisch professionals kúnnen dit. BSO World of Xperience liet ons aan den lijve ervaren dat zij dit volop in praktijk brengen. Zij worden ondersteund door pedagogisch professionals en er is een wervelende samenwerking met échte game-, eSports en creative tech professionals. Zij stimuleren ieder kind in het ontwikkelen van zijn of haar talent.

Gratis naar de BSO?

Door subsidie van de gemeente Purmerend kunnen negen kinderen uit groep 8 helemaal gratis één middag per week, gedurende het hele schooljaar, naar de nieuwe high tech BSO World of Xperience. Op deze manier krijgen ook kinderen van wie de ouders geen recht op kinderopvangtoeslag hebben, de mogelijkheid gebruik te maken van dit aanbod.

De wonderlijke wereld

De BSO staat helemaal in het teken van gamen, vloggen, eSporten, drones besturen, virtual reality ervaren én nog veel meer hightech. We zagen hoe de kinderen aan de slag gaan met het maken van hun eigen elektronische slotsysteem op een koektrommel of een verticale Lego-wand, want alles om ons heen is multidimensionaal. En wist je dat iedereen kan leren programmeren? Je kunt oefenen door het volgen van een favoriet maaltijdrecept. En als klap op de vuurpijl zijn we de unieke, wonderlijke wereld van virtual reality binnen gestapt.

Spelen is de hoogste vorm van onderzoek

Uit onderzoek van de UvA blijkt dat gamen je slimmer kan maken. Digitaal spelen heeft positieve invloeden op onder andere: doorzettingsvermogen, reactievermogen, probleemoplossend vermogen, geduld, samenwerken, creativiteit en mediawijsheid. Kinderen leren spelenderwijs verschillende vaardigheden om in de toekomst te kunnen functioneren in een snel veranderende maatschappij. Ze worden klaargestoomd tot digital experts van de toekomst.

Een gezond mediamenu samenstellen

De BSO World of Xperience richt zich op verantwoord digitaal spelen. Er gaat een inspirerende wereld open voor kinderen tijdens de activiteiten binnen de online én offline spelmogelijkheden.

“Dus wees niet bang, ze zitten zeker alleen niet achter een schermpje.”

De BSO organiseert workshops en activiteiten binnen H20, waar gebruik gemaakt wordt van de verschillende faciliteiten binnen de campus. Denk hierbij aan augmented reality (AR) en virtual reality (VR), de Gaming Club waar kinderen hun skills verbeteren en de Creative Tech, waar je kunt leren een meesterwerk in 3D te tekenen. Ook sport en bewegen hoort daarbij; de eSports Wall is de ultieme combinatie tussen fysiek sporten en (interactief) gamen. De BSO heeft ook een hele grote buitenspeelplaats. Dus wees niet bang, ze zitten zeker alleen niet achter een schermpje.

Mediaopvoeding bespreekbaar maken

In Purmerend begrijpen ze dat de World of Xperience een ver-van-mijn-bedshow kan zijn voor ouders (of andere opvoeders). Zij vinden het belangrijk om gamen en opvoeden bespreekbaar te maken. Tussen ouders onderling of met professionals. Er worden informatiebijeenkomsten en webinars georganiseerd over bijvoorbeeld een gezonde balans tussen de online en offline wereld.

Op de BSO World of Xperience wordt ook veel gesproken met de kinderen zelf over het gebruik van media en over mediawijsheid. Het is een veilige (digitale) omgeving.

Dit artikel verscheen eerder op de site van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Meer lezen:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.