Burgerdialogen DichterBijNieuws; zo zorgt dialoog voor inzichten bij burgers én journalisten

dinsdag 30 juli 2024

Zo’n honderd burgers gingen de afgelopen maanden op twaalf verschillende plekken in het land in dialoog met journalisten van regionale en lokale omroepen in het kader van het project DichterBijNieuws. Over onderwerpen als transparantie, wan- en vertrouwen, framing en diversiteit werden soms pittige, maar vooral leerzame gesprekken gevoerd. ‘Ons werk wordt nog te veel als een zwarte doos ervaren’.

Meer inzichten lees je in het verslag Burgerdialogen:zo versterken pers en publiek de journalistiek

Ervaren begeleiding

Netwerk Mediawijsheid wil met DichterBijNieuws burgers en journalisten dichter bij elkaar brengen om zo uiteindelijk persvrijheid en -veiligheid te bevorderen. De twaalf gesprekken maakten onderdeel uit van dit project. Ze zijn in de periode april – juni 2024 gevoerd. Ieder gesprek werd gevoerd onder begeleiding van een ervaren moderator van Diversion, een organisatie die complexe maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar maakt.

Doel van deze dialogen is om burgers letterlijk dichter bij het nieuws te brengen. Om ze een kijkje onder de journalistieke motorkap te geven en ze meer te leren over met welke dilemma’s journalisten dagelijks te maken krijgen. Maar andersom leren de aanwezige journalisten ook meer dan genoeg van het aanwezige publiek. Over hoe belangrijk het kiezen van de juiste woorden bijvoorbeeld kan zijn.

Dialoog met journalisten

Zo blijkt tijdens een van de sessies dat het gebruik van bepaalde woorden gevoelig kan liggen. Een aanwezige deelnemer bevraagt de journalist op zijn woordkeuze. Achteraf concludeert de aanwezige verslaggever dat hier inderdaad ruimte voor verbetering is. ‘Het duiden van een persoon door ze onder een groep te scharen door middel van één woord (boeren, wappies, journalisten) ligt altijd gevoelig. Het is zeker niet goed, en ik realiseer me nu ook meer dat er een oplossing voor moet komen – een journalist kan beter definiëren om welke mensen het precies gaat.’

‘Ons werk wordt nog te veel als een zwarte doos ervaren’

Er zijn meer voorbeelden van inzichten die, over en weer, tot stand komen als publiek en journalisten met elkaar in gesprek gaan. In de uitgebreide rapportage die Diversion opstelde aan de hand van de twaalf dialoogsessies vind je nog veel meer mooie voorbeelden en waardevolle inzichten. ‘Ons werk wordt nog te veel als een zwarte doos ervaren’, concludeert een journalist bijvoorbeeld. En ‘door deze avond besef ik nog meer voor wie ik nou eigenlijk aan het werk ben’, vult een ander aan.

Nieuwe inzichten, bij burgers én journalisten

Andersom ontstaan ook bij burgers nieuwe inzichten. Vooral wanneer journalisten een ervaringsverhaal delen, of praten over een moeilijke keuze waar zij in hun werk tegenaan zijn gelopen. Dit geeft deelnemers inzicht in de ethische en praktische dilemma’s waar een journalist op dagelijkse basis mee te maken krijgt.

‘De sessie heeft me opnieuw aan het denken gezet’

Ook blijkt de journalistieke praktijk vaak complexer dan gedacht. ‘Ik kwam naar de sessie met het idee dat regionale- en lokale journalistiek steeds vaker vanachter een bureau wordt bedreven. En dat dat een probleem is. De sessie heeft me echter opnieuw aan het denken gezet over de afstand die media soms handhaaft en waaróm ze dat soms doen – door persveiligheid – en hoe complex het is om een juiste afweging te maken als journalist.

Lees meer:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.