Challenge Samen Sociaal Online 2022: Deze initiatieven dragen bij aan een socialere online wereld

dinsdag 10 mei 2022

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2021 riep Netwerk Mediawijsheid op: ‘Als we sociale media een fijne plek voor iedereen willen laten zijn, moeten we nu met elkaar aan de slag. Want er staat veel op het spel. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat we samen sociaal online zijn’. We deden de belofte dat het netwerk in 2022 verder aan de slag zou gaan met het thema. Daarom riep Netwerk Mediawijsheid eerder dit jaar met de Challenge Samen Sociaal Online partners op om zich in te zetten voor een sociale online wereld. Tijdens de MNX22 zijn de winnaars bekend gemaakt. Wie dat zijn? Lees gauw verder!

Netwerk Mediawijsheid wil alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun aanvraag. Deze waren zonder uitzondering van hoge kwaliteit. De jury heeft vier van de negen genomineerde initiatieven beloond met ieder een stimuleringsprijs van 10.000 euro. Ook koos het publiek tijdens de MNX22 welk vijfde initiatief de publieksprijs kreeg toebedeeld.

Deze initiatieven ontvangen een stimuleringsregeling

In het hoofd van de hacker – Hogeschool Leiden en Middin dienden een voorstel in voor een escaperoomspel voor jonge mensen met een licht verstandelijke beperking en hun begeleiders. De jury beoordeelde dit initiatief als een waardevol en goed uitgewerkt idee, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Aldus de jury: “Het is belangrijk dat ook de doelgroep met een LVB leert over pro-sociaal gedrag. Daarbij is het mooi om te zien dat studenten in het maakproces betrokken worden.” Lees hier een interview met de initiatiefnemers.


Bubbelvanger – Prodas Ontdeklab en Luqo dienden een game in waarmee kinderen uit groep 7 en 8 in elkaars bubbels stappen en zo spelenderwijs leren over pro-sociaal gedrag. De jury vond het een sterk en origineel idee vanwege de multiperspectiviteit. Ook vonden ze het initiatief erg goed passen bij het thema Samen Sociaal Online, en denken ze dat het maken van een game de doelgroep zal aanspreken. De jury: “Het zorgt voor een actieve deelname van kinderen op een originele manier.” Lees hier een interview met de initiatiefnemers.


Alle genomineerden voor de Challenge Samen Sociaal Online


Project Computerheld! – Gro-up buurtwerk samen met Vice Versa Communicatie dienden een aanvraag in voor deze e-learning module voor medewerkers in de kinderopvang en buurtwerk, om hen klaar te stomen om kinderen te helpen met pro-sociaal gedrag. De jury vond het een sterk en breed ingestoken initiatief, aansluitend op bestaande e-learning aanpak. Ook waardeerden ze het feit dat het initiatief gericht is op de begeleidende volwassenen als sleutelfiguur in het leven van een opgroeiende jongere en grijpt aan in de context van wijk, school en gezin. Lees hier een interview met de initiatiefnemers.

Benieuwd welke initiatieven vorig jaar de stimuleringsregeling toegekend kregen, om werk te maken van inclusie? Lees hier het overzicht

Kwartetspel Sociaal Digitaal – Stichting TienTotZestien.nl samen met The Soulfirm dienden dit “oer-Nederlandse kwartetspel” in, dat fysiek én digitaal is te spelen en mensen uitdaagt de discussie aan te gaan over gedrag op sociale media.
De jury beoordeelde het als een origineel initiatief met een sterk inhoudelijk uitgangspunt. De aansluiting op het bestaande platform van Kwartool maakt het makkelijk te implementeren. Aldus de jury: “[Ook] de mix van ervarenheid en frisheid in de combinatie van beide partners meebrengen is mooi.” Lees hier een interview met de initiatiefnemers.


Expeditie Filterbubbel – About Framing en Het Mediateam dienden dit voorstel in, voor een praktische en visuele ervaring van (mobiele) kamers met ieder verschillende (filter)bubbels. Expeditie Filterbubbel werd door het publiek verkozen als vijfde winnaar van de Challenge Samen Sociaal Online.

De jury had ook een oordeel over het initiatief: “De ruimtelijke beleving is aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Het plan is goed uitgewerkt en het is mooi dat er gewerkt wordt met leerlingen om de constructie te maken. Belangrijk is de aandacht voor lesbrieven en workshops als extra begeleiding.” Lees hier een interview met de initiatiefnemers.


Er is in totaal € 50.000,– toegekend aan deze initiatieven. Eind 2022 worden de resultaten van de stimuleringsregeling gepresenteerd. Ook volgen er interviews en video’s met de initiatiefnemers van de toegekende initiatieven op dit blog.

Bekijk ook eens het fondsenoverzicht voor financieringsmogelijkheden. Op de hoogte blijven van de activiteiten in het netwerk? Meld je aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Bekijk de prijsuitreiking ook in onderstaande video:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.