Challenge #NLmediawijs 2019

In deze snel digitaliserende samenleving wordt mediawijsheid steeds belangrijker. Niet alleen voor de opgroeiende jeugd, maar ook voor volwassenen en kwetsbare groepen die moeite hebben om aan te haken of de ontwikkelingen bij te houden.

Netwerk Mediawijsheid nodigt (nieuwe) netwerkpartners uit om collectief mee te bouwen aan onze missie: Nederland mediawijs. Hoe bereiken we de mensen die achterblijven of zijn afgehaakt? En hoe ontwerpen we maatwerk voor kwetsbare mensen, zoals zij die een beperking hebben of zij die in armoede of eenzaamheid leven?

Met de Challenge Nederland Mediawijs 2019 daagde Netwerk Mediawijsheid (nieuwe) netwerkpartners uit om in samenwerking een speelse en effectieve toepassing van de MediaDiamant te ontwikkelen, speciaal voor volwassenen en (ondersteuners van) kwetsbare volwassenen en kinderen.

Tijdens de challenge kregen deelnemende netwerkpartners de kans om hun idee in co-creatie, onder begeleiding van experts te versnellen naar een impactvol project. De winnaars van de challenge werden beloond met (een deel van) de stimuleringsbijdrage, die dit jaar 35.000 euro bedroeg.

Nieuws: dit zijn de gehonoreerde projecten

Tijdens de Pitch & Award Ceremony in Beeld & Geluid, op 10 oktober maakte de jury bekend welke teams hun project zullen verwezenlijken met de stimuleringsbijdrage.

» Deze projecten ontvangen de stimuleringsbijdrage

Challenge & MediaDiamant

In 2017 is besloten om de stimuleringsbijdrage toe te kennen tijdens een challenge. Na een succesvolle eerste editie, wordt ook in 2019 een challenge georganiseerd. Net als in 2017 staat de MediaDiamant centraal.

Met de Challenge Nederland Mediawijs werden netwerkpartners uitgedaagd om in samenwerking een speelse en effectieve toepassing van de MediaDiamant te ontwikkelen, speciaal voor volwassenen en (ondersteuners van) kwetsbare volwassenen en kinderen.

De MediaDiamant belicht de vijf pijlers van mediaopvoeding en vormt een handvat bij het bespreekbaar maken van mediagebruik en -gedrag. De tool helpt professionals om het gesprek over media te voeren met aandacht voor de risico’s, maar ook de kansen die media bieden.

MediaDiamant

Met de Challenge Nederland Mediawijs 2019 worden netwerkpartners uitgedaagd om de kracht van het netwerk te benutten: ontwikkel samen nieuwe manieren om werkelijk impact te hebben op volwassenen en (ondersteuners van) kwetsbare kinderen en volwassenen.

Benieuwd naar de vorige editie?

In 2017 vond de eerste editie van de challenge van Netwerk Mediawijsheid plaats. De stimuleringsbijdrage werd toegekend aan onder andere de ontwikkelaars van de MediaJungle.

“Innoveren is proberen, peilen en opnieuw proberen. Garantie voor succes is er nooit. Ik was dan ook erg enthousiast toen Netwerk Mediawijsheid de klassieke subsidieaanvraag had omgezet in een challenge, inclusief professionele begeleiding. De experts tijdens de Design like a Startup-dag hebben ons enorm geholpen het idee te kaderen en te concretiseren.

Het winnen van de challenge heeft ons naast de financiële middelen ook direct (landelijke) bekendheid en een podium opgeleverd. Momenteel wordt MediaJungle op 600 plekken in heel Nederland en België met veel plezier gespeeld. Een ongelooflijk succes waar we enorm trots op zijn. Zonder de challenge was er geen MediaJungle geweest. Het was en is een prachtige reis waarvan de bestemming nog niet bekend is, laat staan in zicht. Ik gun iedereen deze reis.”

– Niels Bloembergen van Alliade, winnaar Mediawijzer.net Challenge 2017