Codeweek 2015: Iedereen programmeren!

vrijdag 21 augustus 2015

Vanaf het startschot met deskundigen, partners, docenten en kinderen in Science Center NEMO verliep de eerste Nederlandse Codeweek in oktober 2014 succesvol. Daarom wordt ook in 2015 een Codeweek georganiseerd! Ook als netwerkpartner van Mediawijzer.net kun je jouw betrokkenheid bij programmeren, digitale vaardigheden en aanverwante thema’s zichtbaar maken. 

Programmeren is een belangrijke vaardigheid, en zeker niet alleen voor ict’ers! Van 10 tot en met 17 oktober 2015 kan iedereen er daarom mee aan de slag. Niet alleen op Nederlandse scholen, maar in heel Europa. Dit jaar ligt de nadruk van de Codeweek op de vele mogelijkheden die er zijn wanneer je kunt programmeren.

Om zoveel mogelijk kinderen aan het programmeren te krijgen, kunnen we de hulp van partners, scholen en organisaties goed gebruiken. Doe ook mee! Als netwerkpartner kun je bijvoorbeeld aanhaken door een programmeer-activiteit te organiseren en kinderen te enthousiasmeren voor code.

Wist je dat tijdens de vorige Nederlandse Codeweek maar liefst 300.000 kinderen leerden programmeren met Donald Duck?

Waarom programmeren?

Programmeren is hét lezen en schrijven van de toekomst. Dat vinden Kennisnet en ECP Platform voor de Informatiesamenleving, initiatiefnemers van de Nederlandse Codeweek. Tijdens de Codeweek wordt aandacht gegeven aan bestaande programmeerinitiatieven en worden deze met elkaar verbonden. Code is namelijk overal. Het zit achter iedere interactie tussen mens en computer. Daar liggen kansen!

Programmeren stimuleert het zelflerend vermogen en het logisch en gestructureerd leren denken. Dat is belangrijk om kinderen, jongeren en volwassenen beter te laten omgaan met digitale innovaties. “Het kunnen omgaan met digitale vaardigheden is cruciaal. Om daarmee vooruitzichten op werk te hebben, maar ook om je werk goed te kunnen uitvoeren”, denkt de organisatie van de Codeweek 2015. “Met basiskennis van het programmeren kan iedereen zich voorbereiden op werk in een steeds digitaler wordende toekomst waarin innovaties elkaar sneller zullen opvolgen”.

Wist je dat tijdens de eerste Europese Codeweken in 2013 en 2014 meer dan 1.300 programmeerevenementen werden georganiseerd in 26 deelnemende Europese landen?

Hoe kun jij meedoen?

Wil jij kinderen helpen zich voor te bereiden op een digitale toekomst? Dat kan op verschillende manieren:

  • Organiseer (bijvoorbeeld vanuit je organisatie) een code-evenement en meld dit online aan. Je activiteit wordt dan meegenomen in de promotie van de Codeweek, bijvoorbeeld op Twitter en in de kalender.
  • Inspiratie nodig, of kun je niet wachten tot de Codeweek? De codedatabase staat vol programmeer-initiatieven die je op weg helpen.

Hoe bereid je je voor?

De Codeweek is een Europees initiatief van de voormalig vice-president van de Europese Commissie, Neelie Kroes en haar ‘Young Advisors’. Tijdens de Europese Codeweek 2015 worden door heel Europa nationale codeweken georganiseerd. ECP Platform voor de InformatieSamenleving en Stichting Kennisnet zijn de initiatiefnemers van de Nederlandse Codeweek. De Codeweek wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. eSkills for Jobs. Kijk voor meer informatie op www.codeweek.nl.

Lees ook:
Meer weten over kinderen & programmeren? Lees bijvoorbeeld:

» Programmeren hoort ook bij de basisontwikkeling
» Neelie Kroes: Code moet in de klas

Update: De website van Codeweek is aangepast, waardoor bepaalde pagina’s die hier werden vermeld niet meer werken. Deze zijn daarom weggehaald.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.