De beste filmpjes voor een mediales of -discussie

maandag 31 augustus 2015

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Nieuwe energie en nieuwe inspiratie om mediawijsheid een plek te geven in het lesprogramma. Een video of filmpje kan je helpen het onderwerp te introduceren en/of een discussie op gang te brengen. Wij zetten de beste op een rijtje.

Als het aankomt op lesmateriaal, is er voor docenten veel te kiezen. Wat vaak lastiger is, is de discussie rondom een (actueel) onderwerp aanzwengelen. Hoe doe je dat? Wat is de juiste insteek? Video- en beeldmateriaal kan daar erg goed bij helpen.

» Overzicht lesmateriaal mediawijsheid

We beginnen met filmpjes rondom het thema pesten, online normen en waarden, netiquette en respectvol met elkaar omgaan op sociale media.

1. It’s up to you – over pesten

It’s up to you is een interactieve film die jongeren helpt om bewuster te worden van hun rol in cyberpesten.

“Voorlichtingslessen tegen pesten zijn meestal nogal braaf en hebben weinig effect, deze film is veel confronterender” – docent vo

Laat je klas aansluitend een gezamenlijke gedragscode tegen (cyber)pesten opstellen. Voor de docent is een handleiding beschikbaar.

» Tip: de Week tegen Pesten (21 t/m 25 september 2015) is hét moment om extra aandacht te besteden aan groepsvorming in de klas

It’s up to you is geschikt voor het voortgezet onderwijs

2. Spijt! – ook over pesten

Spijt! is de verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee en is bekroond tot beste Europese jeugdfilm. De film geeft een realistisch beeld van het groepsproces bij pesten en kan uitstekend worden gebruikt in de klas. Inclusief lesmateriaal.

Spijt! is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs

3. Over online gedragsvormen en de digitale afzeikcultuur

Online shaming, het delen van schokkende beelden, kwetsende teksten of privacygevoelige informatie al lang geen taboe meer. Met behulp van deze twee filmpjes kun je met leerlingen in discussie gaan over hoe we op een respectvolle manier media kunnen maken.

» Het thema van de Week van Mediawijsheid 2015 is ‘Media & Respect’. Tip: in het kader van de campagne is er een poster gemaakt met acht stellingen voor een discussie of groepsgesprek in de klad. Binnenkort is de poster, achtergrondinformatie over de stellingen en tips over het voeren van een debat of discussie te vinden op weekvandemediawijsheid.nl.

Beide filmpjes zijn Engelstalig en het meest geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs

4. Online schelden doet zeer

Waarom zeggen we op internet precies wat we denken? Terwijl we in het echte leven rekening (proberen te) houden met elkaar.

» Tip: de gratis les WhatsHappy (red. niet meer beschikbaar) sluit goed aan op dit filmpje

Dit filmpje en de les WhatsHappy is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs

5. Phubbing

Phubbing is het fenomeen waarbij je iemand negeert – snubbing – omdat je op je telefoon – phone– kijkt.

Wie van je leerlingen maakt zich wel eens schuldig aan phubbing? Waarom is het een grote ergernis? In welke situaties kun je je telefoon beter in je zak houden? En hoe spreek je mensen aan op hun gedrag?

» Tip: op deze site vind je statistieken, posters en tips bij phubbing.

Dit filmpje is Engelstalig en geschikt voor het voortgezet onderwijs

Meer filmpjes?

Weet jij nog leuke filmpjes die in dit overzicht thuis horen? Of lesideeën die goed aansluiten bij bovenstaande filmpjes? Laat een reactie achter en deel je kennis en ervaring met andere leerkrachten en mediacoaches.

» Meer filmpjes vind je op mediawijsheid.nl/filmpjes

Reacties 4

  1. Media Smart Wise

    Hallo Gemma,

    Mijn complimenten voor jouw artikel ! Ik heb nog wel een filmpje om hier aan toe te voegen. Het is wel een heftig filmpje trouwens. Dag tegen Cybpersten met de film Cyberbully Dit is het filmpje van de uitzending van de dag tegen cyberpesten met de film cyberbully. Ik ben Mediaocach en volop bezig om pesten/cyberpesten te voorkomen door preventief voorlichtingen aan te bieden op scholen. Hoop dat mijn bijdrage in dit netwerk kan helpen door samen de strijd aan te gaan tegen pesten/cyberpesten.

    Vriendelijke groet

    Sandra Santing

    Media Smart Wise

  2. Gemma Steeman

    Hoi Sandra,

    Dank je wel! En wat een goede toevoeging, dank ook daarvoor. We werken aan een blog die specifiek ingaat op filmpjes rond het thema (cyber)pesten, daar zullen we ‘m in opnemen.

    Groet Gemma

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.