De beste filmpjes voor een mediales of -discussie over (online) privacy

dinsdag 29 september 2015

September is door Kennisnet uitgeroepen tot Maand van de Privacy. Niet alleen voor scholen, ook voor leerlingen en studenten is dit een belangrijk onderwerp. Een video of filmpje kan je helpen het onderwerp te introduceren en/of een discussie op gang te brengen. Wij zetten de beste op een rijtje.

Vorige keer bespraken we de beste filmpjes over (online pesten) en online normen en waarden, netiquette en omgangsgedrag op sociale media. Deze keer: privacy op internet.

1. Waarom is privacy belangrijk?

Controle op onze levens neemt toe en privacy verdwijnt. Maar hoe gebeurt dit precies en wanneer gaan we de gevolgen echt merken? We zeggen vaak: “Ik heb niks te verbergen.” Maar is dat wel zo? Filmmaker Peter Vlemmix gaat op zoek naar de staat van privacy in Nederland.

In deze documentaire (60 minuten) laten oa. Alexander Klöpping, Brenno de Winter en Inez Weski zien hoe en waarom onze privacy enorm onder druk staat.

Panopticon is geschikt voor het voortgezet onderwijs

2. Kunnen we het internet nog repareren?

Een documentaire over de vraag wat er stuk is aan internet en hoe dat komt, maar ook: hoe valt internet te repareren? Elf pleitbezorgers van een vrij en open internet geven hun visie.

Deze documentaire is Nederlands ondertiteld en geschikt voor het voortgezet onderwijs

3. Mogen je ouders meekijken op sociale media?

Sociale media zijn erg populair, maar hoe denken kinderen zelf over privacy op internet? Mogen ouders meekijken? Mogen ze WhatsApp lezen? Of zonder te vragen een foto/filmpje van hun kind op Facebook plaatsen? Of is dat een schending van hun privacy?

Deze aflevering van BastaTV is geschikt voor de bovenbouw van de basisschool

4. Wat zet je wel/niet op internet?

Privacy begint bij de informatie die je (online) deelt. Deze twee korte filmpjes zijn geschikt als humoristische discussiestarters over bewustzijn. Waarom zijn we op internet soms zo onvoorzichtig terwijl we dat in het echte leven niet zijn?

Dit filmpje is geschikt voor (de onderbouw van) het voortgezet onderwijs

Dit filmpje is geschikt voor de bovenbouw van de basisschool

6. Diverse TedTalks

Glenn Greenwald was een van de eerste journalisten die de documenten van Edward Snowden te zien kreeg. Hij schreef over het uitgebreide toezicht van gewone burgers door de VS. In deze TED Talk legt hij uit waarom je om privacy moet geven, zelfs als je “niets doet dat het daglicht niet kan verdragen”.

» Bit of Freedom publiceerde vorig jaar dit overzicht met TED Talks over burgerrechten, cybersecurity, privacy en technologie.

TED Talks zijn Engelstalig – soms met Nederlandse ondertiteling – en zijn het meest geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs

Meer filmpjes?

Ken jij nog leuke filmpjes die in dit overzicht thuis horen? Of lesideeën die goed aansluiten bij bovenstaande filmpjes? Laat een reactie achter en deel je kennis en ervaring met andere leerkrachten, mediacoaches en mediawijsheid professionals.

» Meer filmpjes vind je op mediawijsheid.nl/filmpjes

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.