De retro-iPad. Ideaal voor kids of rechtstreeks naar de kringloop?

vrijdag 22 augustus 2014

Onze zoon is bijna anderhalf. Hij vindt het heerlijk om op onze schoot met Bumba te spelen. Zijn kleine vingertjes kunnen al scrollen en swipen alsof hij nooit anders heeft gedaan. Ooit bedachten we dat hij onze ‘oude iPad’ mocht hebben als de Apple iPad Air zijn intrede zou doen in ons huishouden. Maar is de iPad 1 wel zo kindvriendelijk?

Rollen en rijden
Jongetjes zijn dol op alles wat rolt en rijdt. Dat is vrij universeel. Daarom had ik al vrij snel ‘Trains’ van Duplo op mijn iPhone geïnstalleerd. Maar waar ik al bang voor was, gebeurde vrij snel. Mijn zoon zette het op een krijsen als ik mijn telefoon pakte. Hij dacht waarschijnlijk dat mama stiekem ‘Trains’ ging spelen en dat hij niet mee mocht doen. Daarom besloot ik dat het voor alle partijen beter was dat hij zijn eigen tablet zou krijgen. De iPhone is van mama. De oude iPad voor ons kind.

Nieuwe kinderapps
Natuurlijk vertoont onze oude iPad verschillende ouderdomskwaaltjes. Zo houdt hij er soms zomaar mee op en kijken we naar een zwart scherm in plaats van naar de Teletubbies. Het laden duurt verschrikkelijk lang en onze grootste irritatie is nog dat nieuwe kinderapps niet voor de nieuwe generatie iPads beschikbaar worden gemaakt. Noah´s sterren, Gonnie en Gijsje.. ze werken niet op onze iPad 1. Ontwikkelaars leggen uit dat het niet loont om apps voor oude hardware geschikt te maken. En gekeken naar de prijzen die er doorgaans voor apps worden gevraagd, is dat te begrijpen. Maar hoe kun je dan nog plezier hebben van je retro iPad?

Apps voor de oude iPad
Na een rondje Googelen kwam ik er al vrij snel achter dat er wel degelijk apps zijn voor peuters en oudere kinderen die geschikt zijn voor de iPad 1. Zo zijn alle apps van Sago Mini geschikt voor een oudere tablet. Het is een vrolijke app die gericht is op peuters en laat hen experimenteren met muziek en spelen met animaties. De app kost €2,69. Verder hebben we Tap Tap Toink, een applicatie voor de allerkleinsten. Kinderen kunnen zoeken naar bij elkaar passende kleuren, vormen en tinten of oefenen met het herkennen van dieren en voertuigen. Kosten: €0,89.  En we hebben nog Ted de geestige olifant die zich verveelt. De zon schijnt en zijn vriendjes slapen. Daarom gaat hij leuke dingen doen en kinderen worden uitgenodigd om mee te spelen. Deze app is geschikt voor jonge kinderen van alle leeftijden (€2,69). Voor oudere kinderen hebben we onder andere Lola’s Rekentrein (€ 1,79), Kaas en Koos (deel 1 is gratis en de omnibus €2,69) en Sofia het Prinsesje (€ 2,69).

Mediaopvoeding: de telefoon is geen speelgoed
Bij mediaopvoeding hoort, naar mijn idee, ook het stellen van grenzen in apparatengebruik. Ik vind het prettig dat mijn zoon weet dat de mobiele telefoon van papa en mama geen speelgoed zijn. Hij heeft zijn eigen spullen en hij mag op ‘zijn’ iPad als wij dat goed vinden. Maar of het nu echt werkt in de praktijk, zo’n tablet voor het kind en één voor de ouders? Ik betwijfel het. Ik tref mijn zoon namelijk geregeld aan op het schoot van mijn man, met zijn vingertjes op onze nieuwe iPad Air terwijl hij met Gonnie en Gijsje speelt. Want ja, die oude iPad is wel heel erg langzaam en hij kan daar dit spelletje niet op. Toen mijn man me laatst iets wilde laten zien op de iPad, greep mijn zoon in. Hij wilde weer graag een spelletje doen. En wat doet een dreumes als hij zijn zin niet krijgt? Dan krijst hij de boel bij elkaar in de hoop dat zijn behoeften direct vervuld worden.
Ik denk dat onze missie in het scheiden van onze tablets genadeloos is mislukt. De iPad 1 kan naar de kringloop en wij hebben dagelijks strijd over de iPad, of we geven ons kind ‘gewoon’ een nieuwe, snelle iPad.

Voordeel is waarschijnlijk wel dat hij straks zijn hand niet meer omdraait voor de moderne technologie en alle geavanceerde draadloze voorzieningen. Want dat doet hij dan op zijn kleine sloffen.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.