De toekomst van mediawijsheid … volgens Aefke ten Hagen

vrijdag 12 juni 2015

Op 23 juni a.s. vindt het Mediawijzer.Netwerk Experience plaats, een evenement met als thema ‘ontdek de toekomst van mediawijsheid’. In aanloop naar die dag beantwoorden een aantal bekende en minder bekende professionals op het gebied van mediawijs 5 vragen  over de toekomst.

Het woord is aan… Aefke ten Hagen, blogger voor Mediawijzer.net, auteur en specialist op het gebied van mediaopvoeding.

1. Wat wordt het belangrijkste mediawijze thema van het komende decennium?

Privacy! Veel mensen zijn nog niet bewust met online media bezig. We vinden het normaal dat we kosteloos kunnen communiceren met al onze vrienden en familie, maar realiseren ons nog niet dat we met privacy betalen. Kinderen weten dit niet, maar zijn wel digivaardig. Dit wordt vaak verward met mediawijs zijn. Dit gaat veranderen.
Doordat we meer mediabewust worden, krijgen we meer mediabegrip. Mediawijsheid gaat ook geïntegreerd worden in de lesprogramma’s, waardoor het mediabewustzijn toeneemt. Als kinderen dan gaan begrijpen dat elke vorm van informatie een achterliggend motief bevat, wie de informatie brengt en wat het motief is. Dan ontstaat er uiteindelijk ander gedrag. Mensen zijn zich dan bewuster van de consequenties van hun handelen op internet en dat heeft gevolgen voor hoe we omgaan met onze privacy. Degenen die wat angstiger zijn op internet (er zijn mensen die niet door Google gevonden willen worden of niet willen whatsappen) gaan dit waarschijnlijk ook meer in een context plaatsen. Zij zullen niet alleen de gevaren zien, maar ook de mogelijkheden. Ik denk dat iedereen mediawijzer is in de toekomst.

2. En welke invloed zal dat hebben op de samenleving?

De toekomst gaat in het teken staan van online leren en in het onderwijs zal de nadruk niet meer liggen op het reproduceren van kennis, maar het toepassen. Op je eigen manier en in je eigen tijd. Daar wordt in het onderwijs nu al aandacht aan besteed, maar dat gaat in de toekomst nog veel sneller.

Dat geldt ook voor werken; het nieuwe werken wordt nog niet door alle werkgevers omarmd, maar in de toekomst gaan we het normaler vinden om altijd en overal online te zijn en op verschillende plekken te werken. Mobiele apparaten geven ons alle mogelijkheden om kennis en kunde op het juiste moment beschikbaar te stellen.

3. Welke competenties moeten kinderen dan hebben?

Kinderen moeten kritisch zijn en digivaardig.

4. Hoe ga jij, als professional, daarop inspelen?

Als professional wil ik er ook vooral zijn voor de ouderen en de laaggeletterden. Er is altijd een groep mensen die niet goed kan meekomen met de nieuwe ontwikkelingen of de middelen niet kan aanschaffen. Ik wil me ook richten op het mediawijzer maken van ouderen, zodat zij ook gebruik kunnen maken van de nieuwe technologieën en deze niet uit angst achterwege proberen te laten.

5. Moeten we ons zorgen maken als alles in de toekomst via internet met elkaar is verbonden?

Nee hoor. We hoeven ons daar geen zorgen over te maken. We moeten ons wel bewust zijn van wat we doen. Wat we op internet plaatsen en wat daar de consequenties van zijn. Het is belangrijk om daarom nu alle groepen van de samenleving te ondersteunen en te coachen in mediawijsheid, zodat ook straks iedereen gebruik kan (blijven) maken van alle mooie middelen die we tot onze beschikking hebben.

Kom ook naar het Mediawijzer.Netwerk Experience!

Ontdek zelf de toekomst van mediawijsheid! Het Mediawijzer.Netwerk Experience belooft een dynamisch en actief event te worden.

Heb je je nog niet ingeschreven? Aanmelden kan t/m dinsdag 16 juni.

» Meer informatie over het programma en de sprekers

Lees ook in het kader van de MNX:
»
Mijn dag als razende Periscope-reporter op de MNX
» #MNX15 in beeld: tweets, foto’s en mediawijs video-nieuws
» MNX15: de toekomst van mediawijsheid ligt zowel in verdieping als verbreding van het vakgebied
» De toekomst? Van mediabewust naar mediawijs
» De mediacoach van de toekomst
» “Netwerkpartners willen verrast worden, dat gaan we tijdens #MNX15 doen”

Lees ook de toekomst van mediawijsheid volgens:
» Erno Mijland
» Roeland Smeets
» Karin Winters
» Marianne de Valck
» Jeroen de Boer en Mirjan Albers

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.