Digitale media op kamp? Gratis e-book met tips en inspiratie

donderdag 11 juni 2015

Mediaraven lanceerde onlangs een e-book met tips en inspirerende voorbeelden over het gebruik van (digitale) media op kamp. Het e-book ‘Media op kamp’ bundelt de meest opvallende cijfers over mediagebruik op kamp. Daarnaast vindt de leiding er inspiratie om nieuwe media op een leuke manier te gebruiken, informatie over portretrecht en een methodiek om als groep afspraken te maken over media op kamp.

67% van de lokale groepen van Vlaamse jeugdverenigingen laat jongeren hun gsm meenemen op kamp. Maar heel wat jeugdverenigingen worstelen ook met het gebruik van media tijdens zo’n kamp. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgische Mediaraven. Deze jeugdorganisatie bevroeg in maart het mediagebruik op jeugdkampen voor 14- tot 16-jarigen bij 262 groepsleiders.

Verschil tussen jeugdbewegingen en kamporganisaties

Er is een groot verschil tussen kamporganisaties en jeugdbewegingen: kamporganisaties laten op bijna alle kampen een gsm toe, jeugdbewegingen maar op de helft van de kampen. “Gsm’s maken deel uit van de leefwereld van jongeren, ze mogen dus gerust mee op kamp,” vindt Seppe Van Pottelbergh van Kazou, een Christelijke jeugdorganisatie uit België.

Kazou, Jeugdtip en jeugdbeweging JNM zijn de enige 3 verenigingen met nationale richtlijnen over gsm-gebruik op kamp. Bij de andere jeugdbewegingen mogen de lokale groepen zelf afspraken maken. 86% van de groepen doet dat nu al. Over wanneer jongeren hun gsm mogen gebruiken, bijvoorbeeld. Bijna alle groepen (96%) staan dat alleen op afgesproken tijdstippen toe.

Facebooken op kamp

Ook opvallend: tijdens 3 op de 4 kampen communiceert de leiding over het kamp in naam van de groep. Met kop en schouders het populairste medium daarvoor is Facebook (97%), gevolgd door een website (36%) en sms’jes (17%). Het aandeel van Instagram (9%) en Twitter (8%) is kleiner.

Vooral bezorgde ouders zouden willen af en toe een statusupdate of foto van hun kind zien. Ook daarin laten de organisaties hun groepen vrij. Maar, “Media mogen het kamp niet obsessief overheersen,” zegt Freek Stevens van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Kazou vraagt de kampleiding bijvoorbeeld alleen om te laten weten dat iedereen veilig aangekomen is en om een groepsfoto te posten.

Ook de brief bestaat nog. Maar liefst 88% van de kampeerders stuurt brieven naar vrienden en familie.

Digitale tijden, ook op kamp?

Leider Indra Haché (21) van FOS Open Scouting De Flamingo’s uit Sint-Amandsberg is alvast enthousiast over de rol van nieuwe media op kamp. “In de toekomst kunnen we tochten helemaal omgooien. Stafkaarten zullen niet meer nodig zijn en maken plaats voor apps.”

Andere kampen houden er niet van: “Een jeugdbeweging houdt vast aan bepaalde tradities. Op kamp gaan zonder gsm is daar eentje van,” vertelt Charles Vercaemst (22), leider van Scouts Gulden Vlies uit Kortrijk.

Mediaraven ging ook langs op een kamp om de jongeren zelf eens aan de tand te voelen. Wat vinden zij van media op kamp?

Gratis E-book

Omdat heel wat jeugdverenigingen worstelen met media op kamp, lanceerde de organisatie een e-book met tips en inspirerende voorbeelden. “Met dit e-book pleiten wij niet voor een onbeperkt gebruik van digitale media op kamp,” vertelt Kristof D’hanens van Mediaraven. “Groepen moeten daar zelf een weloverwogen keuze maken. Maar als verenigingen beslissen om media mee te nemen op kamp, willen we hen in de eerste plaats aanzetten om die op een goede en verantwoorde manier in te zetten.”

Het e-book ‘Media op kamp’ bundelt de meest opvallende cijfers over mediagebruik op kamp. Daarnaast vindt leiding er ook inspiratie om nieuwe media te gebruiken op kamp, de wetgeving over portretrecht en een methodiek om als groep afspraken te maken over media op kamp.

» Download het e-book ‘Media op kamp’ gratis

Reacties 1

  1. Emma de Graaf

    Mijn beste vriendin en ik overwegen om onze dochters op zomerkamp te laten gaan dit jaar. We vinden het allebei best spannend om onze meiden te laten gaan. Het is goed om te weten dat veel kampbestuurders sociale media gebruiken om met ouders te communiceren. Dat zou ons zeker gerust kunnen stellen. We zullen dit eens navragen bij het kamp dat we kiezen!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.