Digitale medische gegevens, een zorgenkind van ons allemaal?

donderdag 17 december 2015

In een wereld waarin we steeds meer eenzelfde taal spreken, namelijk digitaal, zijn sommige dingen steeds meer ‘normaal’. Zoals het gebruik van gezondheidsapps en -sites. Deze maken het op een laagdrempelige manier mogelijk om meer te weten te komen over je eigen lichaam. Hartstikke handig, bijvoorbeeld om je training voor een marathon soepel te laten verlopen. Of wanneer je je niet zo lekker voelt en je wilt checken of je bloeddruk te laag is. Maar zijn we ons er wel voldoende bewust van waar deze gegevens terechtkomen en wie er toegang toe heeft? Een wake-up call over hoe online media dicht op de huid, ineens onderhuids kunnen worden.

Vooral jongeren maken steeds meer gebruik van dergelijke gezondheidapps en websites. Denk hierbij aan Thuisarts.nl of Fonds Psychische Gezondheid. Online kunnen we onder andere onze hardloopgegevens registreren, hartslag meten, testen hoe depressie-gevoelig we zijn en zelfs zien of je wel elk hoekje en gaatje (hoewel, dat laatste liever niet) van je gebit hebt gepoetst. Een positieve ontwikkeling? Minister Schippers vindt van wel. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stimuleert dan ook het gebruik van deze digitale gezondheidsapps. Want zo kan iedereen zelf zijn of haar gezondheid in de gaten houden en dat scheelt uiteindelijk misschien wel in de gezondheidskosten. Veel mensen drukken zonder meer op akkoord nog voordat ze de ellenlange teksten van de gebruiksvoorwaarden hebben gelezen. Want wat is er mis mee om zelf wat meer leuke of handige feitjes over je eigen lichaam of geest te weten?

De keerzijde van de medaille is dat de meeste data op verschillende plekken worden opgeslagen. En de vraag is: wie beschermt deze (soms zeer delicate) medische gegevens? De meeste mensen weten waarschijnlijk niet dat diverse bedrijven bijzonder geïnteresseerd zijn in de medische gegevens die personen zelf blootgeven (denk bijvoorbeeld aan verzekeringen). Sterker nog: vaak geeft een gebruiker zelf, zonder dat hij zich daarvan bewust is, toestemming dat zijn gegevens verkocht kunnen worden aan derden die deze op hun beurt weer doorverkopen. Je zou op deze manier bijvoorbeeld op een ‘zwarte lijst’ van een verzekeringsmaatschappij terecht kunnen komen, omdat ze via jouw persoonlijke data te weten zijn gekomen dat je depressie-gevoelig bent of gezondheidsklachten door overgewicht hebt.

Ben jij je al bewust van deze online privacy gevoeligheden op het gebied van jouw gezondheid? En heb je het daar dan wel eens met jouw kinderen of leerlingen over? Op 9 december 2015 besteedde Zembla uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. Een must see voor iedereen.

» Bekijk hier de uitzending van Zembla over ‘Data: het nieuwe goud II’ terug (9 december 2015)

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.