De digitale wereld maakt het leven leuker en makkelijker

donderdag 26 maart 2020

Steeds meer senioren zijn digitaal vaardig. Het CBS geeft aan dat in 2019 77% van de 65-plussers online actief is. De ervaring leert dat de wereld van senioren veel groter wordt zodra ze kunnen e-mailen, internetten en op sociale media zitten. Ze zien foto’s van kinderen of kleinkinderen. Ze kunnen contact onderhouden via FaceTime met vrienden of familie. En juist nu, in deze onzekere tijden waarbij mensen de deur niet uit kunnen, zijn digitale oplossingen zoals videobellen van groot belang.

Thuis onlineFoto SeniorWeb thuis online

Om deze reden heeft SeniorWeb de speciale omgeving Thuis online in het leven geroepen. Hier vinden mensen handige stap-voor-stapuitleg over praktische zaken, zoals contact onderhouden via WhatsApp of Skype en online boodschappen doen. En tevens veel inspiratie om thuis online leuke dingen te doen. Denk hierbij aan uitleg over sociale media, online muziek luisteren of virtueel een museum bezoeken.

Digitaal fit

De digitale ontwikkelingen gaan snel en bieden veel mogelijkheden. Ook speelt internet een belangrijke rol bij het langer zelfstandig blijven wonen. Steeds meer handelingen waar je vroeger de deur voor uit moest, kun je nu online regelen. Denk aan het regelen van bankzaken, het kopen van kleding en het doen van boodschappen. Ook steeds meer zorgtaken, zoals die door de thuiszorg geleverd worden, gebeuren tegenwoordig online.

Maar niet iedereen kan deze ontwikkelingen bijhouden. Nog steeds blijkt uit cijfers van het CBS dat zo’n 11% van de mensen van 65 jaar en ouder nog niet online actief is. Hoe kunnen deze mensen hun weg vinden in de snel veranderende digitale wereld? Een van de organisaties die senioren ondersteuning biedt en helpt om digitaal fit te blijven is SeniorWeb. Met praktische uitleg, online cursussen en persoonlijke hulp. Met stap-voor-stap uitleg en duidelijke voorbeelden in begrijpelijke taal. Van computerveiligheid tot internetbankieren en van Facebook tot het gebruik van je tablet of smartphone. Ook staan de 3.000 vrijwilligers, veelal zelf senior, voor hen klaar bij computerproblemen.

SeniorWeb

SeniorWeb richt zich al sinds 1996 op het verbeteren van digitale vaardigheden van senioren, zodat zij kunnen blijven meedoen in de maatschappij en niet achterblijven. De organisatie heeft sinds de start al zo’n 825.000 ouderen opgeleid.

Digitale vaardigheden zijn essentieel voor iedereen om mee te kunnen doen. Ze vergroten je wereld en zelfredzaamheid. SeniorWeb wil hier graag een bijdrage aan leveren. Dat is ook een van de redenen waarom SeniorWeb zich heeft aangesloten bij de Alliantie Digitaal Samenleven, een initiatief van onder meer het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Prinses Laurentien. Het doel is om tot een gezamenlijke aanpak te komen om alle mensen, jong en oud, in staat te stellen mee te blijven doen in de digitaliserende samenleving.

Ook hebben SeniorWeb en Beeld en Geluid in 2019 officieel de handen ineen geslagen om de mediawijsheid van ouderen te stimuleren. Met een speciaal arrangement waarbij senioren met elkaar in gesprek gaan over hun mediawijsheid. Hiermee bieden we senioren een handvat om kritisch en doelmatig met media om te gaan.

Cursussen en hulp

SeniorWeb biedt senioren hulp en educatie. Uitgangspunt hierbij is dat ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo kan leren, of je nu beginner bent of meer gevorderd. Leden kunnen via de website online cursussen doen, variërend van starten met Facebook, werken met Windows 10 of omgaan met de OV-chipkaart. Alle onderwerpen die van belang zijn in het dagelijks leven komen aan de orde.

Op de website is veel informatie te vinden die voor iedereen vrij toegankelijk is. Je kunt hierbij denken aan artikelen en uitleg over veilig internetten, werken met MijnOverheid of nepnieuws herkennen, maar ook leuke tips en apps om mee aan de slag te gaan. En niet onbelangrijk: leden van SeniorWeb kunnen computerhulp krijgen van enthousiaste en geduldige vrijwilligers. Deze hulp vindt plaats via telefoon, internet en normaal gesproken ook aan huis.

Joop Uijttewaal, SeniorWeb-lid: “SeniorWeb geeft zekerheid bij problemen. Ik vind het heel prettig om door leeftijdsgenoten geholpen te worden. De vrijwilligers van SeniorWeb nemen alle tijd voor mijn vragen en dat vind ik heel fijn.”

Cursus op locatie

SeniorWeb biedt normaal gesproken in het hele land cursussen, inloopspreekuren en workshops over digitale onderwerpen, zoals over Facebook of WhatsApp, Windows 10 of leren werken met een iPad. Mensen kunnen terecht bij een van de 425 fysieke locaties. De cursussen zijn kleinschalig en de vakkundige vrijwillige docenten zijn zelf ook senioren. Ook mensen die nog geen enkele ervaring met de computer hebben zijn hier van harte welkom. De cursussen vinden plaats in buurthuizen, bibliotheken en welzijns- of zorginstellingen.

Hartverwarmende verhalen

De vrijwilligers van SeniorWeb horen tijdens hun werk vele hartverwarmende verhalen. Bijvoorbeeld van mensen die via FaceTime of Skype contact onderhouden met familie in Canada of Nieuw Zeeland. Of van mensen die via internet weer in contact zijn gekomen met oud-klasgenoten of dienstmaatjes. Ook geven mensen aan veel vaker contact te hebben met kleinkinderen en vrienden van vroeger. Via WhatsApp is het eenvoudig even een berichtje te sturen of een vakantiefoto te delen. Zo hebben senioren het gevoel meer betrokken te zijn bij het leven van hun kinderen en kleinkinderen en wordt hun wereld groter.

“Ik zie het als investering in je oude dag, zodat als je 80 bent je niet achter de geraniums zit. Dan kan je lekker internetten en mailen met de kleinkinderen. En als je straks de deur niet meer uit kunt, dan kun je je boodschappen via internet bestellen en thuis laten bezorgen”, aldus een enthousiast SeniorWeb-lid.

Samenwerken

SeniorWeb werkt intensief samen met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en (lokale) overheden om senioren te betrekken in de ontwikkelingen van de digitale dienstverlening. In het boekje ‘SeniorWeb, midden in de samenleving’ leest u verhalen over onze impact in de praktijk. We staan open voor een nieuwe samenwerking. U ook? We gaan graag met u in gesprek. Neem vrijblijvend contact met ons op. Voor meer informatie zie: www.seniorweb.nl.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.