Uit tal van bronnen is bekend dat er een behoorlijk grote doelgroep jongeren is die moeite heeft met digitale informatievaardigheden in het algemeen en met digitale informatievaardigheden die nodig zijn in de communicatie met de digitale overheid in het bijzonder [1]. Zij benutten daardoor niet alle mogelijkheden die er zijn. Daarom heeft Stichting Digisterker een aanpak ontwikkeld voor het opzetten van een inloopspreekuur voor jongeren (15-25 jaar) die moeite hebben om digitaal zaken te doen met de overheid. Daarnaast is een lesprogramma in het leven geroepen voor jongeren in het (v)mbo. Zou jij hier in de bibliotheek, op school of bijvoorbeeld in een buurthuis mee aan de slag willen? Lees dan snel verder.
Lesprogramma Doe je digiding! voor (v)mbo
Stichting Digisterker heeft een lesprogramma ontwikkeld voor jongeren in het (v)mbo, om hen te leren omgaan met de digitale overheid. Het lesprogramma heet Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid en bestaat uit zes lesmodules die zich richten op thema’s zoals Identiteit, Bijbaan, Studeren en Verkeer en vervoer. In de lesmodules wordt gewerkt aan het vergroten van kennis van de (overheids)wereld, het vergroten van digitale informatievaardigheden en competenties mediawijsheid en het vergoten van woordenschat.
De modules sluiten aan bij mens- en maatschappijvakken in het vmbo (leerjaar 4) en mbo (leerjaar 1). Ze worden uitgevoerd door bijvoorbeeld docenten burgerschap en maatschappijleer of als invulling van LOB. Voor bibliotheken zijn de lesmodules een goede ingang om op (v)mbo-scholen dienstverlening gericht op digitale geletterdheid aan te bieden.
Per 1 maart 2019 is het lesprogramma landelijk beschikbaar en te bestellen bij Stichting Digisterker.
Klik hier voor de Folder Doe je digiding!
Download de Poster Doe je digiding!: drukkwaliteit / printkwaliteit
Klik hier voor Persbericht Lancering Doe je digiding!
Op de website van Digisterker is meer informatie te vinden.
Digidingen-desk: laagdrempelig inloopspreekuur voor jongeren
Om jongeren te kunnen ondersteunen bij het aanvragen van bijvoorbeeld een DigiD, een ID-kaart, een rijbewijs of studiefinanciering, heeft Digisterker in samenwerking met vier pilotbibliotheken een opzet ontwikkeld voor een inloopspreekuur voor jongeren tussen 15 en 25 jaar. Het inloopspreekuur heeft de naam Digidingen-desk. Inloopspreekuur voor jongeren meegekregen. De Koninklijke Bibliotheek heeft de uitvoering van de pilot financieel ondersteund. Het inloopspreekuur kan zowel in de bibliotheek als op school worden opgezet en is bedoeld om jongeren op een laagdrempelige manier te ondersteunen bij het online regelen van zaken met de digitale overheid. Uit onderzoeksgegevens is namelijk bekend dat een deel van de jongeren geen gebruikmaakt van de overheidsregelingen die tot hun beschikking staan (denk ook aan teruggaaf inkomstenbelasting bij een bijbaan, studentenreisproduct bij een studie, huur- en zorgtoeslag). Het inloopspreekuur helpt jongeren te ontdekken hoe ze zelf online zaken met de overheid kunnen regelen.
De pilot is onlangs afgerond en heeft de volgende instrumenten opgeleverd:
- Een inspiratiedocument Opzet Digidingen-desk. Inloopspreekuur jongeren en de digitale overheid. Dit document beschrijft de aanpak van een inloopspreekuur voor jongeren en de digitale overheid, zoals dat met de pilotbibliotheken werkenderwijs is ontwikkeld. Dit document vind je hier.
- Stappenplannen die gebruikt kunnen worden door jongeren en hun begeleiders gericht op bijvoorbeeld het aanvragen en activeren van DigiD, teruggaaf inkomstenbelasting bij een bijbaantje, het aanvragen van studiefinanciering, et cetera.
- Diverse PR-middelen, zoals flyers, posters en een selfie transparant. Het betreft een combinatie van offline en online middelen.
- Een Training Begeleiders Inloopspreekuur jongeren en digitale overheid. Doel van de training is om de begeleiders van het inloopspreekuur voor te bereiden op hun activiteiten.
Zelf een inloopspreekuur organiseren? Alle benodigde informatie is beschikbaar via de nieuwe website www.digidingen-desk.nl. Je kunt een inlog aanvragen waarmee je toegang krijgt tot de website (zie voor contactgegevens onderaan dit artikel).
Wil je meer weten over het inloopspreekuur of lesprogramma, of heb je feedback? Neem contact met me op via angeliek.vanderzanden@digisterker.nl of 06-27 43 61 89.
[1] Zie voor meer informatie: A. van der Zanden & P. Boekhoudt, Jongeren en de Digitale overheid. Kwetsbare burgers van de toekomst? Een preventieve aanpak in het onderwijs. Tilburg/Enschede, Stichting Digisterker, 2017.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.