Doe mee aan de campagne Alert Online

donderdag 28 augustus 2014

Van 27 oktober tot en met 6 november 2014 organiseert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weer de campagne Alert Online. Voor de derde keer op een rij vraagt Alert Online gedurende twee weken met een gevarieerd programma aandacht voor cyber security. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zal op 27 oktober bij NWO het startschot voor de campagne geven.

Aandacht voor cyber security
Aandacht voor cyber security is geen overbodige luxe als je bedenkt dat we steeds meer overal en altijd online zijn: thuis, op het werk, onderweg en op school. Nederland behoort dan ook tot de landen met de meeste internetaansluitingen en de meeste internetbankierende mensen.

Gelukkig zijn we ons steeds meer bewust dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Met een muisklik kun je onbedoeld een heel netwerk besmetten of liggen al je privé- of klantgegevens op straat. Maar denk ook aan diefstal van persoonsgegevens via phishing, hacking of een aanval op vitale systemen zoals de banken of de energievoorziening. Met alle serieuze gevolgen vandien voor zowel de individuele internetter als onze samenleving.

Alert zijn is dus heel belangrijk, maar we moeten ook weten hóe we veilig online kunnen zijn. Daarvoor hebben we kennis over cyber security nodig, kennis die zorgt dat we bewust veilig kunnen handelen en zo blijvend kunnen profiteren van de voordelen die ICT en het internet ons bieden. Van jong tot oud en van werkvloer tot boardroom. Kennis over cyber security is daarom dit jaar het centrale thema van Alert Online.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Alert Online richt zich op een brede doelgroep: de overheid, wetenschap, het bedrijfsleven én op consumenten. De digitale wereld verbindt ons immers allemaal in toenemende mate. Dat maakt cyber security tot een gedeelde verantwoordelijkheid. ‘We moeten samen investeren in onze digitale veiligheid. We moeten van elkaar leren en elkaar versterken op het gebied van cyber security. Zo dragen we allemaal bij aan een open en veilig digitaal Nederland’, zo zei Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vorig jaar tijdens de opening van Alert Online 2013.

Partners
De campagne is zo opgezet dat deelnemende partijen zelf activiteiten voor hun eigen doelgroepen organiseren en onder de paraplu van de campagne kunnen onderbrengen. NCTV faciliteert de campagne en coördineert de inzet van de activiteiten van de deelnemende organisaties.  De NCTV zorgt er ook voor dat de organisaties die zich als partner aan de campagne verbinden prominent terugkomen in de communicatie over Alert Online.

De website www.alertonline.nl vormt het kloppend hart van de campagne. Hier komt in aanloop naar en tijdens de campagne alle informatie over de campagne samen:  wie de partners zijn en welke activiteiten zij organiseren en veel tips om veilig online te kunnen zijn samen. Maar er is ook ruimte voor partners om blogs te publiceren. Daarnaast vinden partners op de website een toolkit met diverse handige communicatiemiddelen. Deelnemende organisaties kunnen deze kosteloos gebruiken om hun eigen activiteiten vorm te geven.  

Inmiddels hebben zich al ruim 100 organisaties aangemeld. En dat aantal groeit met de dag. Gezamenlijk grijpen zij de kans om tijdens Alert Online te investeren in cyber security en bovendien met de eigen doelgroepen in contact te komen, hun netwerk uit te breiden en te profiteren van de media-aandacht voor de campagne.

Doe dus ook mee aan Alert Online! Aanmelden kan via de website of door een mail te sturen naar alertonline@nctv.minvenj.nl.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.