Doe mee met de Maand van de Geschiedenis 2024: ‘Echt nep’!

vrijdag 23 februari 2024

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ willen we geschiedenis zo veel mogelijk onder de aandacht brengen bij het grote publiek. Met het thema ‘Echt nep’ plaatsen we dit jaar zaken als propaganda, beeldvorming, nepnieuws en misleiding in historisch perspectief.

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2024 alweer de 21e editie van de Maand van de Geschiedenis. Samen met honderden culturele instellingen, musea, archieven, verenigingen, boekhandels en bibliotheken zorgen we voor een scala aan activiteiten door het hele land, van lezing en rondleiding tot pubquiz of festival: alles kan! Met een grootschalige campagne zorgen we ervoor dat de maand door heel Nederland beleefd wordt. Ieder jaar weten honderdduizenden Nederlanders weer de weg naar ons programma te vinden.

Wil jij deelnemen aan de Maand, maar kun je nog wel wat inspiratie en tips & tricks gebruiken? Of wil je eerst nog wat meer praktische informatie? Kom dan naar de gratis inspiratiemiddag op woensdag 13 maart, van 14.00 tot 17.30 uur in Beeld & Geluid in Hilversum.

‘Echt nep’

Dit jaar richten we ons op feit en fictie, echt en nep. Algoritmes van sociale media duwen ons steeds verder in onze eigen bubbel. Hoe weet je dan nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, deepfakes, complottheorieën en manipulatie? Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn echter van alle tijden. De vroege pausen gebruikten al een flinke portie propaganda om gewelddadige kruistochten te rechtvaardigen. Jeanne d’Arc vermomde zich als man om het Franse leger tot een overwinning te kunnen leiden. En sommigen menen zeker te weten dat de maanlanding en de coronapandemie het resultaat zijn van boosaardige complotten.

Misleiding en bedrog zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de mens. Met het thema ‘Echt nep’ willen we laten zien dat de actuele problemen rond desinformatie en manipulatie niet alleen van deze tijd zijn. En jouw organisatie kan ons hierbij helpen!

Doe mee met de Maand van de Geschiedenis!

Wij nodigen iedereen binnen het Netwerk uit om ook mee te doen aan de Maand van de Geschiedenis. Deelname is gratis en alle activiteiten zijn welkom: lezing, rondleiding, wandeling, fietstocht, speurtocht, quiz, kinderactiviteit, workshop of zelfs een voorstelling of festival. Alles mag, als de activiteit maar aan onze richtlijnen voldoet:

  • Het gaat over geschiedenis en legt een link tussen verleden en heden
  • Het is gelinkt aan het jaarthema ‘Echt nep’
  • Het is voor publiek toegankelijk

Wat krijg je ervoor terug?

  • Je lift mee op een grote, landelijke campagne (bijvoorbeeld door vermelding in het magazine, dat in een oplage van 100.000 exemplaren door heel Nederland wordt verspreid), gevoerd door de Maand i.s.m. o.a. VPRO, OVT, Historisch Nieuwsblad, Andere Tijden en NPO Kennis.
  • Je maakt gebruik van de kennis, ervaring en netwerken van de Maand van de Geschiedenis.
  • Je kunt nieuw publiek bereiken via onze kanalen.
  • Je kunt nieuwe samenwerkingen aangaan met andere Maanddeelnemers.
  • Je ontvangt gratis online en offline promotiemateriaal om te laten zien dat je meedoet!

Doe jij ook mee? Vanaf 25 maart kun je je aanmelden op maandvandegeschiedenis.nl/worddeelnemer.

Heb je vragen, opmerkingen of wil je sparren over deelname? Neem dan contact op met Elianne Visser of Anne Burgers via maand@openluchtmuseum.nl of 026-2006505.

Wil je op de hoogte blijven? Kijk dan op:

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.