Donald Duck zoekt programmeer-talent

woensdag 30 april 2014

Meer aandacht voor programmeren in het onderwijs. Daarvoor pleitte Kennisnet dinsdag in het RTL Nieuws bij de lancering van de DigiDuck. In oktober 2014 komt er een vervolg op het onderwerp programmeren met de Codeweek.

Jet Bussemaker neemt eerste exemplaar in ontvangst
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dinsdag het eerste exemplaar van de DigiDuck ontvangen, een speciale Donald Duck die in het teken staat van programmeren. Uit handen van een aantal kinderen kreeg zij deze speciale Donald Duck-editie, die in een oplage van 300.000 wordt verspreid. Minister Jet Bussemaker hoopt dat de speciale uitgave meer jongeren enthousiast maakt voor techniek: “De DigiDuck nodigt kinderen uit tot nieuwsgierigheid, tot doordenken en doorvragen. Om samen met elkaar of met je ouders aan de hand van het verhaal te praten over hoe dingen werken. Wat het verband is tussen a en b? Vaardigheden die kinderen goed kunnen gebruiken in de 21e eeuw.”

Digiduck voorkantDe DigiDuck
Bij de lancering van de DigiDuck gingen circa 15 kinderen op code.org/learn aan de slag. De helft van hen was er vooral voor de Donald Duck en ‘wilden niet programmeren’. Maar na de les van Pauline Maas (Bureau Jeugd en Media) en Olaf de Groot (Kennisnet) stelden ze hun mening bij. Dit was geen programmeren maar puzzelen!

In de DigiDuck, gemaakt door Sanoma, Kennisnet, Digivaardig & Digiveilig, KPN, SIDN en Microsoft, staan behalve stripverhalen over coderen ook verwijzingen naar online plekken waar je programmeren kunt oefenen.

Kinderen leren programmeren
Kennisnet is niet voor een verplichting van programmeren in het onderwijs, een verplichting die Engeland wel heeft gesteld voor kinderen vanaf 5 jaar tot het einde van de middelbare school. Maar het is wel zinvol meer kinderen met programmeren te laten kennismaken en ze de kans te geven enthousiast te raken. Dat is hard nodig. Het bedrijfsleven heeft een tekort aan goede ict’ers. Recent onderzoek toont aan dat Europa in 2015 kampt met meer dan een half miljoen onvervulde vacatures voor IT-professionals. Dat ligt voor een groot deel aan een gebrek aan jongeren met technische vaardigheden. Ze worden onvoldoende opgeleid. De vraag naar programmeurs zal in de toekomst verder toenemen.

Codeweek
Van 11-17 oktober is de Codeweek waarin IT-professionals op verzoek van de school een gastles komen geven. ECP en Kennisnet zijn de trekkers van deze door Neelie Kroes geïnitieerde Codeweek, waaraan organisaties zoals Mediawijzer.net, hun medewerking verlenen. In juni wordt er meer informatie over de week bekendgemaakt.

Lees ook:
» Codekinderen: leren programmeren vanaf groep 3
» Aan de slag met programmeren, 4 tips
» Filosofen die kunnen programmeren

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.