Oproep: Zet jouw organisatie zich in tegen desinformatie?

donderdag 19 mei 2022

Nepnieuws en desinformatie zijn van alle tijden, maar in het huidige tijdperk van digitale- en vooral sociale media krijgt het fenomeen steeds meer aandacht. Wellicht de meest bekende bronnen van nepnieuws zijn de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de mondiale COVID-19 pandemie en de Amerikaanse presidentsverkiezingen uit 2016. Maar de impact van nepnieuws en desinformatie gaat verder. Om die reden participeert Netwerk Mediawijsheid in het Europese EDMO-project

De Europese Unie zet vanuit dit initiatief programma’s op in verschillende landen om nepnieuws en desinformatie een halt toe te roepen. EDMO, de European Digital Media Observatory, is een initiatief van de Europese Unie. Het project brengt factcheckers en academische onderzoekers samen, met elk hun expertise op het gebied van onder andere nepnieuws, desinformatie en sociale media.

Zet jouw organisatie zich in tegen desinformatie? Laat het ons weten door de (korte) survey onderaan dit artikel in te vullen!

Eén van de speerpunten van EDMO (of BENEDMO, zoals het Nederlands-Vlaamse onderdeel heet) is het verder ontwikkelen van mediawijsheid voor zowel het brede publiek als voor professionals in het mediaveld zoals journalisten. (BEN)EDMO werkt momenteel aan een inventarisatie van het aanbod van educatieve programma’s en interventies om nepnieuws en desinformatie te herkennen en te factchecken. Deze kunnen variëren van eenmalige workshops in een bibliotheek of buurthuis tot structurele opleidingen en cursussen in onderwijsinstellingen.

De inventarisatie wordt in het (BEN)EDMO-project gematched met de behoeften aan vaardigheden en competenties, zoals die zijn opgesteld door de wetenschappers in het veld. Wanneer er hiaten worden gevonden tussen het aanbod en de behoefte zal (BEN)EDMO voorzien in aanvullende programma’s in samenwerking met de diverse partners in het project.

Netwerk Mediawijsheid roept daarom partners op de inventarisatie aan te vullen met eigen ontwikkelde educatieve programma’s op dit gebied. We nemen hier graag kennis van via deze korte survey.

Het verzamelde materiaal zal toegevoegd worden aan (de inmiddels meer dan uitpuilende) database. Uiteraard koppelen wij alle vergaarde data en uitkomsten van de analyses terug aan de partners uit het netwerk.

Meer over (BEN)EDMO

» Lees het artikel ‘EDMO-project gaat ook in Nederland op zoek naar desinformatie’
» Meld je aan voor de EDMO-conferentie 2022 op 13 en 14 juni

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.