Een brief aan onze zoon

woensdag 2 december 2015

Lieve Jep,

Je moeder en ik kunnen geen woorden vinden om te beschrijven hoezeer je onze harten vult met hoop. Vol verwachting lacht het leven je toe. We hopen dat je gelukkig zult worden en gezond zult blijven zodat je er volop van kan genieten. Deze week vierde je je eerste verjaardag. In je eerste levensjaar heb je ons laten nadenken over de wereld waarin we je graag zouden zien opgroeien.

Zoals alle ouders willen we dat je groot wordt in een betere wereld dan die van vandaag.

In die wereld zullen sociale mediabedrijven je vriendschappen niet kapitaliseren, maar technologieën ontwikkelen die vriendschappen en sociale banden tussen mensen versterken. Zoekmachines zullen de meest objectieve en wetenswaardige zoekresultaten bovenaan plaatsen, in plaats van de resultaten waarmee ze geld verdienen. Internetbedrijven zullen jou als mens respecteren, door alleen gegevens over je te verzamelen waar je expliciet toestemming voor hebt gegeven, en die nooit door te verkopen. Daarnaast hopen we dat je nooit meer reclamevideo’s, pop-ups en gesponsorde verhalen hoeft te zien op momenten dat jij wilt genieten, kijken, luisteren of jezelf wilt ontwikkelen.

Natuurlijk, we begrijpen dat de grote internetbedrijven dan minder zouden verdienen. Daar staat tegenover dat alles goedkoper zal worden voor jou en de mensen om je heen. In de wereld van nu verdienen internetbedrijven miljarden aan advertenties die worden betaald door de bedrijven waar wij onze goederen kopen en diensten afnemen. Dit kunnen die bedrijven alleen maar doen door hun advertentiekosten te verrekenen in de prijs van hun producten en diensten. De miljardenvermogens van de wizzkids van Silicon Valley worden dus volledig opgehoest door ons gewone mensen.

Wij hopen daarom dat jij er later over mee mag beslissen waar de giften uit de filantropische miljardenfondsen naartoe gaan. Immers, in de huidige wereld besluiten de dot.com-miljardairs geheel ondemocratisch welke goede doelen gesteund worden en welke niet. Daardoor worden bepaalde doelen, zoals onderwijsinnovatie, overgefinancierd, terwijl andere belangrijke issues als klimaatbeheersing en natuurbehoud er bekaaid vanaf komen, omdat deze niet in zwang zijn bij de digitale oligarchie. Ook zijn er in de afgelopen jaren vanuit de grote fondsen nauwelijks giften gedaan die ten goede kwamen aan etnische minderheden, vrouwenemancipatie, de homogemeenschap en dierenwelzijn.

Daarnaast hopen we dat ook de besturen van de filantropische fondsen de diversiteit in de samenleving zullen reflecteren. In onze wereld maken blanke mannen 92% van die besturen uit. In de wereld waarin jij groot bent, zullen vrouwen en minderheden hopelijk evenredig vertegenwoordigd zijn.

Wij hopen dat in jouw wereld filantropische fondsen niet gebruikt worden om belastingen te ontwijken. In onze huidige wereld vloeien er miljarden weg voor de gemeenschap door constructies waarin giften fiscaal aftrekbaar zijn. In de Verenigde Staten alleen al loopt de gemeenschap op die manier jaarlijks 53 miljard dollar mis.

Filantropie is nobel, lieve Jep, heel nobel. Maar de huidige Big Philantrophy is gestoeld op persoonlijke willekeur en vatbaar voor ijdelheid en narcisme. Wij hopen dat de verschillen tussen de superrijken en de gewone mensen niet nog groter zullen worden dan ze al zijn, en dat de nieuwe ‘Donor Class’ de wijsheid zal krijgen om niet solistisch te besluiten hoe jouw wereld verbeterd moet worden. Wij hopen dat zij iedereen – ook jou – daarbij zullen betrekken. Zoals het hoort in een democratie.

Jep, we houden van jou en voelen ons verplicht de wereld beter aan jou en alle andere kinderen over te dragen. We wensen je een leven toe vervuld van dezelfde liefde, hoop en plezier als jij ons schenkt. We kunnen niet wachten om te zien wat jij aan deze wereld toe gaat voegen.

Liefs,

Mama en Papa

 

Bronnen

Reacties 4

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.