Een smartphone inruilen voor een oude Nokia tijdens ‘April op Stil’

woensdag 31 maart 2021

Hi, mijn naam is Alicia en ik doe van 31 maart t/m 16 april 2021 mee aan April op Stil. Misschien levert 2,5 week ‘op stil’ jou ook wel iets moois op. Doe je mee? Alleen, met collega’s óf bijvoorbeeld met je gezin.

Twee jaar geleden zaten we in de rekenles van Jeroen, de initiatiefnemer van #aprilopstil aan het ROC Friese Poort. Jeroen ergerde zich aan het smartphonegebruik in de les. Samen met de klas gingen we erover in gesprek. Jeroen vroeg zich af: ‘Hebben meerdere docenten hier geen last van?’ En jazeker hebben andere docenten hier last van. Leerlingen die continu bezig zijn met hun mobiel en niet actief bij de les zijn. Fysiek zijn ze aanwezig in de les, maar mentaal niet.

Met een paar andere studenten, en met Jeroen, besloten we te brainstormen over smartphonegebruik en hoe we het zouden kunnen verminderen. En toen kwamen we dus uit op April op Stil! We zouden 2,5 week door het leven gaan met oude Nokia’s in plaats van smartphones. Ik was gelijk enthousiast. Ik wilde de uitdaging weleens aangaan om te kijken of ik 2,5 ‘op stil’ kon. Daarnaast was ik benieuwd hoe ‘belangrijk’ ik nog was wanneer mensen mij moesten sms’en in plaats van appen. Appen is natuurlijk gebruikelijker dan sms’en.

Schoolreis zonder 4G

Dat jaar, in april, zijn een aantal docenten, medestudenten en ik 2,5 week op stil gegaan. Tijdens deze 2,5 week ben ik, met 6 andere studenten, een week naar Parijs geweest. Dit stond al gepland vóór April op Stil überhaupt was opgestart. Ik vond het best spannend om zonder mijn smartphone weg te gaan, ook vanwege het ‘minder snel contact kunnen leggen’ gedeelte. Achteraf viel dat reuze mee! Beltegoed genoeg op mijn ouderwetse Nokia en zeker omdat ik dit niet hoefde uit te geven aan internet.

Ik heb onwijs genoten in Parijs, wat een stad! Ik was er al een keer eerder geweest, maar toen was ik mét smartphone. Zonder is toch anders kan ik je vertellen. Ik genoot van het weer en van de mensen, en ik pakte niet bij elk mooi gebouw of kunstwerk mijn telefoon erbij om vervolgens foto’s te maken. Ik genoot echt en ik merkte dat ik selectiever was met wat ik wel en niet fotografeerde.

In Parijs waren we met een groepje van zeven meiden en twee begeleiders. Ik sliep met twee klasgenoten op een kamer en ik had mijn laptop bij me. Zo konden we muziek luisteren en ook nog een beetje contact houden, via Teams, met andere klasgenoten. Wanneer we terugkwamen in het hostel waar we verbleven belde ik vaak met een klasgenoot van mij. Op zulke momenten vertelde ik vaak wat ik die dag had beleefd. Zoveel leuker om het ‘live’ te vertellen dan elke keer via WhatsApp…

Na die week in Parijs had ik het gevoel dat, wanneer dit me lukte, die andere paar dagen ook nog wel zouden lukken. En niks is gelogen! Jeroen kon met school regelen dat het April op Stil ‘clubje’ kon paintballen en bowlen. Zo verveelde je je in ieder geval niet en leerde je elkaar ook beter kennen in plaats van elkaar whatsappen wie je bent en wat je leuk vindt om te doen.

Sociaal met (of zonder) smartphone

Smartphonegebruik is de laatste jaren enorm gestegen, kijk maar eens om je heen… Bijna iedereen die je ziet lopen op straat, het station, bij de bushalte, in de winkel of zelfs bij het koffiezetapparaat zit op zijn telefoon. Juist op deze plekken, waar we vroeger weleens een sociaal praatje met elkaar maakten, zonderen mensen zich vaker af. Zonde eigenlijk, want juist door de afzondering voelen mensen zich vaker eenzamer. Dat terwijl je de hele wereld tegenwoordig kunt opzoeken en contacteren! Ook het verschil tussen communiceren is groot. Via WhatsApp of andere sociale media kan je gerust vier uur wachten met antwoorden, terwijl dit face to face minder makkelijk gaat.

Scrollen en appen kost tijd

Aan de andere kant hebben mensen tegenwoordig het gevoel dat ze altijd per direct ergens op moeten reageren. Continu verbonden zijn met je telefoon, het is een verslaving. Ga er maar eens op letten hoe vaak jij op je telefoon zit. Wat is je schermtijd? En hoe had je je tijd ingedeeld als je niet op je telefoon had gezeten?

Mijn schermtijd is gemiddeld rond de twee uur per dag. Soms zitten er uitschieters bij van vier uur, daar schrik ik dan weleens van. Wat ik dan wel niet allemaal had kunnen doen in die tijd! En soms zit ik maar een half uurtje op mijn telefoon, fijn idee vind ik dat.

Stil wanneer ik wil

Het eerste jaar dat ik meedeed aan April op Stil heb ik veel gelezen, geschreven en getekend. Ook ervaarde ik veel meer rust. Niet elke keer dat gehaaste gevoel. Ik checkte van te voren hoe laat de bus kwam en voor het geval dat ik hem miste ging ik vaak nog iets eerder van huis dan ik normaal gesproken deed. Daarnaast kon ik onwijs genieten van de zonnestralen op mijn gezicht als ik in de bus zat. Door alle technologie tegenwoordig vergeten we soms hoe mooi de wereld en natuur om ons heen is en wat het ons eigenlijk allemaal heeft gebracht. Het zijn kleine momentjes, maar ze zijn er wel. En daar mogen we dankbaar voor zijn.

Verder sliep ik tijdens April op Stil beter en kreeg ik, voor mijn gevoel, meer energie. De eerste week had ik het idee dat ik mijn mobiel hoorde afgaan. Ik ervaarde ‘afkickverschijnselen’ – een heel apart gevoel was dit. Daarnaast vond ik het wel apart en toch ook ergens wel beschamend om op straat te lopen met een oude Nokia, maar kijk wat het me heeft gebracht! En wat maakt het ook uit wat mensen dan van mij denken. Ik doe het tenslotte voor mijzelf en mijn eigen bewustzijn.

Dit jaar doe ik mee om anderen te inspireren en weer wat rust in mijn drukke leven te ervaren. Ik zal weer even moeten wennen aan het kleine toetsenbord en het drie keer klikken voordat ik sommige letters kan typen, maar dat komt goed. Ik maak er een soort sport van, daarnaast kan ik mijn Snake-record weer verbreken! (Voor degene die niet weten wat dit is, hieronder een foto).

Ik heb zin om weer even lekker offline te gaan!

April op Stil vindt plaats van 31 maart t/m 16 april 2021. Ook meedoen, alleen, met je gezin of met collega’s? Kijk op aprilopstil.nl. Alvast checken hoe het met jouw balans zit? Doe de zelftest op digitalebalans.nl.


Meer lezen over balans & gezond mediagebruik:

» Merendeel jongvolwassenen vindt schermgebruik te veel
» Digital Health Month: word je bewust van je digitale balans op werk
» Boekrecensie: De zoektocht naar balans met ‘digiminderen’

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.